Nemzetközi digitalizálási programhoz csatlakozott a Csorba Győző Könyvtár

Baranyai fotók és filmek Európa központi digitális tárhelyén: hivatalos együttműködési megállapodás alapján az új esztendő első munkanapjától megkezdődött a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) és a Csorba Győző Könyvtár (CsGyK) közös digitalizálási programsorozata. Ez egyben része az Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Programnak; informatikai eszköz- és létszámbővítéssel.

Nemzetközi digitalizálási programhoz csatlakozott a Csorba Győző Könyvtár

– Klikk a nagyobb mérethez! –

Mivel a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet közvetlen feltöltő (nemzeti aggregátor) az Európai Digitális Könyvtár – más néven az Europeana – felé, így a végső cél az, hogy a Csorba Győző Könyvtár páratlan értékű dokumentumgyűjteménye felkerüljön Európa digitális kultúratérképére. Ezzel a hazai könyvtárak közül a pécsi az első, amelyik a magyar kulturális örökség részét képező, megyei helytörténeti témájú fotókon kívül, filmekhez és hangfelvételekhez – a megőrzésen túl – bárki számára internetes alapú hozzáférést is biztosít.

A Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye jelenleg 1.500 olyan video dokumentummal rendelkezik, melyek korábbi helyi televíziós műsorait, valamint több civil szervezet és intézmény felvételeit tartalmazzák.
A programsorozat második részeként – márciustól – a Csorba Győző Könyvtár kétoldalú szerződések keretében a Baranya megyében működő városi televíziók szerzői jog hatálya alá nem tartozó korábbi adásainak közös földolgozását támogatja, az ottani könyvtárak bevonásával. Ezeknek a műsoroknak az ismert mennyisége mára már meghaladja a 25.000 órát.

A Gyűjtemény digitális fotótárában jelenleg 17.918 darab dokumentum található. Az állomány 70%-a pécsi vonatkozású és túlnyomórészt képeslapokból áll. 2012-ben Kistelegdi István Ybl-díjas építész, a PTE- MIK professzora átadta a könyvtárnak a 3.000 felvételből álló fotóarchívumát. Ennek tartalma nagyjából lefedi Pécs és Baranya megye összes nagyobb állami építkezését a 70-es évektől a rendszerváltásig.

A programsorozat harmadik elemeként megkezdődött a baranyai elkötelezettségű, de országosan is elismert és több évtizede helytörténeti témákat rögzítő fotóművészek és filmkészítők közreműködésével az egyedi, személyes életmű gyűjtemények létrehozása.


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc