Betűméret + növelése | – csökkentése

Különleges áprilisi koncertkínálat Pécsett, középpontban a Kodály Központtal


Kodály Központ

A Kodály Központ még a szokottnál is nagyobb túlsúlya miatt ezúttal rendhagyó módon nem csak időrend, de helyszínek szerint is rendezett összeállításban invitáljuk Tisztelt Olvasóinkat a pécsi zenei programok meghallgatására, megtekintésére. Kezdjük tehát a Kodály Központtal, ahol április 5-én, kedden este 7-kor a Pannon Filharmonikusok „Music by…” című filmzenei sorozatának újabb hangversenyére kerül sor, melyen ezúttal is Christian Schumann vezényletével hallhatunk válogatást olyan ismer filmek zenéiből, mint a Harmadik típusú találkozások, a King Kong, a Mindörökké Batman, a Star Trek, a Csillagok háborúja, a Szerelmes Shakespeare, vagy a Világok háborúja. Mi most A szerelmes Shakespeare, a Stra Trek és a Világok háborúja zenéjét ajánljuk.

Április 9-én, szombaton este 7-kor a világ 9. legjobb zenekaraként számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet a Filharmónia Magyarország pécsi Mester-bérlete keretében a Kodály Központban, ahol Liszt Ferenc 2. magyar rapszódiája után Bartók Béla Serly Tibor által kidolgozott és meghangszerelt Brácsaversenyét az örmény származású, Grammy-díjas amerikai világsztár, Kim Kashkasian szólójával hallhatja a pécsi közönség, míg a David Robertson által vezényelt koncertet az egyik legkiválóbb amerikai minimálzenei komponista, John Adams (1947–) Harmonielehre című 1985-ben komponált „harmóniai tanulmánya” zárja.

Április 14-én, csütörtökön este 7-től ismét Bogányi Gergely lesz a Pannon Filharmonikusok vendége a Kodály Központban, ahol az olasz Paolo Paroni vezényletével egy Itália földjén című olasz koncert keretében, második műsorszámként Mozart 451-es Köchel-jegyzék számú D-dúr zongoraversenyét adja elő – 20 évvel ezelőtti POTE Aulabeli koncertje után – immár másodszor Pécsett a még mindig fiatal, kiváló, Kossuth-díjas zongoraművész, aki előtt a koncerten Corelli D-dúr concerto grossóját, majd pedig a koncert második felében Respighitől a Róma kútjait, majd Alfredo Casellától az Itália című rapszódiát hallhatjuk.

Április 16-án, szombaton este 6-tól a Pannon Filharmonikusok „Segítség, komolyzene!” című utánpótlás-nevelő sorozatának keretében Vass András vezényli a Kodály Központban a pécsi zenekart, s a programon a csütörtöki olasz koncert nyitó- és záró száma, Corelli és Casella művei szerepelnek.

Április 17-én, vasárnap délután 4-től a Neumayer Károly vezetésével nemrég alakult PTE Zsolnay Wind Orchestra arculatpályázati kiállítással egybekötött koncertjére kerül sor a Kodály Központban. Mi most két neoklasszikus stílusú kortárs magyar mű, az egyetem Liszt Ferenc Hangversenytermében készült felvételével ajánljuk a Kodály Központban is már nagy sikert aratott koncerten bemutatkozott együttes mostani programját.

Április 19-én, kedden délután 4 órától a Pannon Filharmonikusok Babzsák sorozatának következő koncertjén a Vass Ágnes és Tóth Tímea hegedűsök, Misányi Gabriella brácsás és Herczeg Nóra gordonkás alkotta Buborék Kvartett ezúttal Mozart K. 173-as d-moll vonósnégyesét adja elő, melyet mi most a Festetics Quartet felvételéről idézünk.

Április 23-án, szombaton este 6-kor a Pannon Filharmonikusok Pannonicum bérlete keretében egy különleges Puccini-estnek lehetnek fül- és szemtanúi a pécsi zenebarátok, hiszen a Bogányi Tibor vezényelte hangversenyen az egyik korai mű, a diplomamunkaként íródott Preludio sinfonico (Szimfonikus előjáték) is felhangzik majd Puccini operaáriák és a Tosca keresztmetszete mellett, Kristina Kolar, Paulo Ferreira és Giorgio Surian közreműködésév el.

Április 26-án, kedden este 7-kor Mozart: Titusz kegyelme című operáját adják elő pécsi bemutatóként a Kodály Központban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézetének hallgatói és a Pécsi Egyetemi Zenekar, Kocsár Balázs Liszt-díjas karmester vezényletével. A Romvári Gergely rendezte előadás szereplői: Bagdi Zoltán, Takács Barbara, Malejzia Mia, Sóti Erika, Amer Lemja és Németh Márton. Mi most Nikolaus Harnoncourt 2003-as Salzburgi Fesztiváli felvételével ajánljuk.


Április 28-án, csütörtökön este 8-tól egy a pécsi könnyű- és komolyzenei életben példátlan produkcióra kerül sor. A Pannon Filharmonikusok ugyanis még sohasem adott közös koncertet olyan könnyűzenei világsztárral, mint Ian Anderson, a Jethro Tull együttes a hangszer könnyű- és komolyzenei történetére is nagy hatással lévő fuvolása, énekese, gitárosa és dalszerzője, aki ezúttal szimfonikus zenekari kísérettel szólaltatja meg együttese legnagyobb slágereit.

Április 29-én, pénteken este 7-től a Takács–Nagy Gábor vezényelte MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjével folytatódik a Kodály Központban a Filharmónia Magyarország pécsi Mester-bérlet sorozata, melyben Rachmanyinov Vocalise című műve után az eredetileg tervezett Rachmanyinov 2. zongoraverseny helyett Kocsis Zoltán Mozart G-dúr K.453-as zongoraversenyét adja elő, majd a koncert második felében Dvorák 8. szimfóniája hangzik fel.

Művészetek és Irodalom Háza

Helyszínt váltva, a pécsi Művészetek és Irodalom Háza két áprilisi zenei programjára hívnánk fel a figyelmet. Elsőként a Liszt Ferenc Zeneiskola április 12-én, kedden délután 5 órától kezdődő növendékhangversenyére, majd ezt követően a Liszt Társaság április 27-én, szerdán este 6-kor kezdődő koncertjére, melyen Holics László zongoraművész Beethoven Patetikus szonátáját, Mendelssohn 3 szöveg nélküli dalát, Chopin egy-egy etűdjét és noktürnjét és két prelűdjét adja elő, valamint zárásul Liszt Desz-dúr consolationját és Genfi harangok című művét.

Pécsi Est Café

Az áprilisi pécsi könnyűzenei programok ajánlóját a Pécsi Est Café kínálatával kezdjük, melyben április 1-jén, pénteken este 9-kor két együttest is láthat-hallhat a közönség, a Colorstart és a Half Note Cityt.

Április 2-án, szombaton este Random Trip koncertre kerül sor Barabás Lőrinccel Judie Jay-jel, Saiidal, Cséry Zolival és Bata Pistivel. Egy kis hangulati előzetes 2013-ból, az A38-ról.

Április 8-án pénteken este 9-től a könnyen befogadható rockot játszó Ozone Mama és két osztrák társ banda, a Fat Fingers és a Red Machete lép fel a Pécsi Est Caféban.

Április 16-án, szombaton este 9-től egy 2009-ben alakult magyar csapat, a jelenleg progresszív, pszichedelikus rockot játszó Grand Mexican Warlock lép fel a Pécsi Est Caféban, ahol egy héttel később, április 23-án szombaton este 9-től két keményebb metálformáció is fellép, az Apey & The Pea és az AWS.

ZSÖK e78-as Terem

A Zsolnay Negyed E78-as termében április 8-án, pénteken este 8-tól Rutkai Bori és a Kistotál lép közönség elé, s a Mizsei Zoltán zongoristával és Szerető Dániel basszusgitárossal alkotott csapat az egykori Specko Jednós dalokat ötvözi az új, humorral kevert melankolikus dalokkal, melyek hasonlóan színes zenei világot tárnak elénk. Vendégük pedig Szabó Benedek énekes-gitáros és Galaxisok nevű formációja lesz.


A 2014-es Euroviziós Fesztiválon 5. helyezést elért Kállay-Saunders András és együttese lép fel április 15-én, pénteken este 8-kor a ZSÖK E78-as termében.


A kiváló fiatal magyar jazzénekesnő, Karosi Júlia és Tálas Áron zongorista, Bögöthy Ádám bőgős és Varga Bendegúz dobos alkotta kvartettje lép fel április 21-én, csütörtökön este 8-kor a ZSÖK Metronóm Jazz Klubja keretében, az E78-as Teremben, ahol vendégként Lukács Miklós, a kiváló cimbalomművész lép fel Juliékkal.

Pécsi Harmadik Színház

Az idei évad egyik nagysikerű zenés produkcióját, Moravetz Levente és Horváth Krisztián A világ teremtődése című musicaljét játsszák áprilisban kétszer is a Pécsi harmadik Színházban: április 9-én, szombaton és április 10-én vasárnap délután 3 órától, Mikó Istvánnal, Beleznay Endrével, Dévényi Ildikóval, Szívós Győzővel és Buch Tiborral.

Pécsi Nemzeti Színház

A Pécsi Nemzeti Színház idei évadjának egyik zenés produkciókban leggazdagabb hónapja az április, amikor is árpilis 2-án, szombaton, 3-án, vasárnap, 4-én hétfőn, majd pedig a hónap végén, 27-én, szerdán, 28-án, csütörtökön és 29-én pénteken Mascagni parasztbecsület című operájával valamint Faragó Béla és Háy János Egy pohár víz című operáival várják a műfaj régi és új híveit.

Április 5-én, kedden este 7-kor Horgas Ádám rendezésében és zenéjével ismét látható lesz Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátéka a Pécsi Nemzeti Színházban.

Április 6-án és 7-én este Csajkovszkij örökbecsű balettje A hattyúk tava kerül színre a Pécsi Balettel, Bozsik Yvette koreográfiájával.

Április 15-én, pénteken, 16-án, szombaton és 19-én, kedden kerül ismét színpadra Weöres Sándor színműve, a Holdbeli csónakos, melyhez Melis László írt zenét.

Április 18-án, hétfőn délután 3-tól és este 7-től két előadásban is látható lesz Presser Gábor, Horváth Péter és Sztevanovity Dusán A padlás című musicalje.

Április 20-án, szerdán és 24-én, vasárnap kerül színre ismételten Peter Scheffer Amadeus című drámája, melyhez Mozart zenéit a Pécsi Nemzeti Színház Énekkara és a Pécsi Szimfonietta adja elő.

A Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában április folyamán többször is színre kerül a Saint-Exupery nyomán készült A kis herceg című balett, melyhez a zenét a pécsi 30Y együttes írta.
(3-a, 4-e, 5-e, 11-e, 12-e, 13-a, 19-e, 25-e, 26-a)

Április 27-én szerdán és 28-án csütörtökön játsszák a Kamaraszínházban a nyolckor a bárkán című családi és gyermekprodukciót, melyhez király Péter írt zenét.

Április 3-án, vasárnap délután 5-től és 4-én, hétfőn este 7-től az N. Szabó Sándor Teremben lesz látható a „Jaj, Carmela” című háborús elégia, melyben fontos, kiemelt szerepet kap a zene is.

Fotók: Internet

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc