Kocsis Zoltán lemez- és CD-felvételei a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtárában

Szerző:
Cím:
Alcim:
Kiadó:
Kiadás ideje:
Kiadás helye:

item-thumbnail

Rendhagyó lemezajánlót olvashatnak ezúttal Zenei ajánlónkban Tisztelt Olvasóink, ugyanis ezúttal nem egyetlen kiadványra hívnám fel figyelmüket, hanem a 2016. november 6-án elhunyt világhírű zongoraművész, karmester és zeneszerző, Kocsis Zoltán (1952–2016) a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtárában megtalálható mintegy száz lemezére.

Az elsőnek pontos kiadási dátumát nem ismerjük, de vélhetőleg 1974-ből származik az a Hungaroton lemez, melyen Beethoven G-dúr zongoraversenyét és Esz-dúr, „Les adieux” szonátáját hallhatjuk, előbbiben a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara működik közre, Lukács Ervin vezényletével, s vélhetőleg a Magyar Rádió és Televízió által Beethoven születésének 200. évfordulója tiszteletére 1970-ben megrendezett nemzetközi zongoraversenyen elért győzelem jutalmaként kapta meg a lehetőséget az 1973-ban Liszt-díjjal, majd 25 évesen, 1977-ben már Kossuth-díjjal kitüntetett zongoraművész. A későbbiekben, az 1980-as évek végéig pedig lehetősége nyílt Kocsis Zoltánnak szinte a zenetörténet egészére kiterjedő repertoárjából a számára legfontosabb és legszebb művek egész sorát felvennie hagyományos, úgynevezett „bakelit” – valójában vinyl – lemezre, többnyire LP, azaz nagylemezre, de kislemezt is találunk Hungaroton és Philips felvételei között. Bachtól felvette a teljes Fúga művészetét, valamint néhány hegedű-zongora szonátáját Csaba Péterrel, néhány Bach zongoraversenyt is, valamint a két, három és négy zongorás koncertet is, melyekben a Simon Albert vezette Zeneakadémia Zenekara mellett partnerei voltak, Schiff András, Falvai Sándor és Rohmann Imre. De lemezre vehette Mozart két A-dúr zongoraversenyét a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, valamint Mozart két és háromzongorás versenyműveit is Ránki Dezsővel és Schiff Andrással, a Ferencsik János vezette Állami Hangversenyzenekarral.

A romantikus zongorairodalomból lemezre játszotta Chopin valamennyi keringőjét, Grieg e-moll szonátáját és néhány Lírikus darabját, Brahms f-moll szonátáját, Liszt Ferenc Vándorévek ciklusáénak 3. kötetét – melyet később az Alfred Brendel áltál játszott 1. és 2. kötet felvételével közös kiadásban CD-n is megjelentettek a nemzetközi piacon – valamint Wagner operáinak Liszt, illetve saját maga készítette átiratait.

A századforduló és az impresszionizmus korának zenéjéből kiemelkedik két Debussy lemeze, melyeken a Suite Bergamasque, a Pour Le Paino, az Images és a két Arabeszk máig kiemelkedő felvételei e daraboknak és az 1980-as évek közepének máig etalon értékű felvételei az általa nálunk a nagyközönség mellett a néha fanyalgó szakmával is megszerettetett Szergej Rachmanyinov valamennyi zongoraversenyének, valamint Paganini rapszódiájának és néhány sláger darabjának, közte a Kocsis Zoltán által zongorára átírt Vocalisenek felvétele, melyekben az Edo de Waart vezényelte San Franciscói Szimfonikusok voltak a partnerei.

Kamarazenei lemezei közül talán a legkiemelkedőbbnek számít Ránki Dezsővel felvett kétzongorás lemeze, melyen Mozart D-dúr szonátája mellett Raveltől a Lúdanyó meséinek és Brahmstól a Haydn-variációknak kétzongorás verziói is máig kimagasló zenetörténeti értékek. De lemezre vette Perényi Miklóssal Brahms két szonátáját és egy reprezentatív válogatást csellós ráadásdarabokból, valamint közreműködött Berkes Kálmán klarinétos lemezén is.

A 20. századi és kortárs zenei felvételek közül első helyen természetesen az 1981-es Bartók összkiadás zongorafelvételeire kell utalnunk, de tanára, Kadosa Pál szerzői lemezén is közreműködött, az ő 1. szonátájának előadásával, miként Jeney Zoltán két lemezén is szerepelt, játszott az Amadinda Ütőegyüttessel is John Cage Amores-ében, és Dubrovay László 4. concertójában is a szerző szintetizátoros közreműködésével, az MRT Medveczky Ádám vezényelte zenekarával.

A bakelites időkből végül még négy különlegességet ajánlok még Kocsis Zoltánnal, mely megtalálható Zeneműtárunkban. Elsőként azt az 1986-ban megjelent lemezt, melyen atyai jó barátja, Pilinszky János mondja el saját verseit Kurtág György, Jeney Zoltán és Kocsis Zoltán zeneszerzői közreműködésével. S a Szabadesés című posztumusz a költő emlékére megjelentetett lemeznek Kocsis Zoltán volt a szerkesztője, miként a Vázsonyi Bálinttal közösen, 1979-ben, Dohnányi Ernő születésének centenáriuma után két évvel megjelentetett, a zongoraművész Dohnányit bemutató dupla válogatáslemeznek is. De igazi magyar zenetörténeti csemege az 1981-ben, az akkori Hungaroton Hanglemezhetek megnyitóján Ránki Dezsővel közösen adott hangversenyről készített lemez is, melyen Bartók Kétzongorás-ütős szonátája mellett Bartók Két képének és Négy zenekari darabja két tételének Kocsis Zoltán által készített átiratát hallhatjuk. Végezetül a korai világzene kedvelőinek figyelmébe ajánlom a kiváló indiai tablaművész, Sri Anthoni Dass 1983-as In Budapest című lemezét is, melyen Kocsis Zoltán harmóniumon működött közre.

Kocsis Zoltán felvételeiből készített Lemezajánlónk zárásaként röviden szólnék a mintegy 70 lemezt tartalmazó CD-felvételekről, melyeknek javát természetesen az általa gondozott új Bartók-összkiadás felvételei teszik ki mintegy 80 százalékban. Ezek között a Kocsis Zoltán által felvett szóló zongoradarabok olyan etalonnak számítanak világszerte, hogy az új nemzetközi Bartók-összkiadásba is kizárólag az ő felvételeit válogatták be. De megtalálhatóak Zeneműtárunkban a kórus- és kamaraművek, s néhány szimfonikus mű felvétele is. Ami a többi CD-t illeti, Mozart, Schubert, Brahms, Liszt, Rachmanyinov, Mahler, Schönberg, Kurtág György, Jeney Zoltán, az Új Zenei Stúdió szerzőinek lemeze és  saját művei teszik még gazdagabbá Kocsis Zoltán, a zongoraművész mellett, a karmestert és a remekül hangszerelő zeneszerzőt is előtérbe állító, rendkívül gazdag művészi pályáját reprezentáló felvételsorát, melyért érdemes felkeresni Tisztelt Olvasóinknak a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtárát, a jó néhány hozzá is kapcsolódó kottakiadványon túl is. Mi most végezetül az általa világszerte etalonná tett Bartók Allegro barbaro Kocsis Zoltán játszotta felvételének youtube-linkjével zárjuk összeállításunkat.

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc