A Baranya Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer

Szerző: Márkus István, Szabolcsiné Orosz Hajnalka (szerk.)
Cím: A Baranya Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer
Alcim:
Kiadó: Csorba Győző Könyvtár
Kiadás ideje: 2015
Kiadás helye: Pécs

item-thumbnail

A Csorba Győző Könyvtár Baranyai Könyvtárellátási Rendszere (röviden BKSzR) 2013-ban jött létre. A BKSzR működtetésének alapja a 2005-től működő könyvtárellátási formák (nemzetiségi letéti és mozgókönyvtári ellátás) és az arra épülő megyei szintű hálózati együttműködés volt. A módosított kulturális törvény hatályba lépése után – mint ahogy a többi megyében – Baranya megyében is könyvtárellátási szerződést kötött a könyvtár a szolgáltatásban együttműködő városi könyvtárakkal (Mohács, Sásd, Siklós, Szigetvár), illetve a települések polgármestereivel. A rendszerben a megye közel 94%-án a megyei könyvtár biztosítja a könyvtári ellátást, s a kormányrendeletben meghatározott mindkét típus: könyvtári, információs és közösségi szolgáltató hely, illetve a könyvtárbusz által nyújtott szolgáltatás egyaránt megtalálható (Magyarországon az első legmodernebb szintű szolgáltatási formaként) Baranyában.

A kiadvány – a történeti áttekintés után – részletesen bemutatja, hogy milyen személyi és dologi erőforrásokkal tudta átalakítani a baranyai könyvtár a megyei könyvtárhálózat új alapokon működő rendszerét. Emellett minden ellátási térségből 2-2 példaértékűen működő könyvtári szolgáltató hely és a könyvtár két könyvtárbuszos szolgáltatásának működésébe nyújt betekintést. A kiadvány a BKSzR szolgáltató helyeinek felsorolásával zárul.

 A Baranya Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer / [szerk. Márkus István, Szabolcsiné Orosz Hajnalka]. – Pécs : Csorba Győző Könyvtár, 2015. – 76. p. – (A Baranya megyei KSZR kiadványai, 1.)

Letöltés:

PDF
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc