35 éves a Zeneműtár

A Csorba Győző Könyvtár zenei gyűjteménye 35 évvel ezelőtt, 1981 áprilisában nyílt meg a jogelőd Baranya Megyei Könyvtár Apáca utca 8. szám alatti épületében. A Zeneműtár vezetésével Szabó Ferencné Anikót bízták meg, akinek magas színvonalú, áldozatkész szakmai munkája révén a kezdetben 12 fő zenehallgatására berendezett fonotéka és a hozzá csatlakozó hanglemez- és kottatár 1988-ra már szűknek bizonyult. A gyűjtemény ekkor a könyvtár épületegyüttesén belül új, nagyobb helyre költözött, mely alkalmasabb volt a megnövekedett igények kiszolgálására. 2010-ben a Zeneműtár anyaintézményével együtt a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban kapott helyet, ahol jelenleg közel 70 000 zenei dokumentum várja a zenével foglalkozó könyvtárlátogatókat.

Az elmúlt évtizedekben több kiváló muzsikus, zeneszerző, hanglemezgyűjtő és zenebarát ajándékozott könyvtárunk számára zenei könyveket, kottákat, CD-ket, hanglemezeket, videokazettákat és DVD-ket.

Ajándékozók:
Bertók László József Attila- és Kossuth-díjas író, költő
Dr. Dőry Miklós karmester, zenetanár
Gáspárné Schlesak Auguszta énekművésznő
Hoppálné Nagy Zsuzsanna hegedűtanár
Schóber Tamás karnagy, zeneszerző, zenepedagógus
Takács Jenő zeneszerző, zongoraművész, a pécsi konzervatórium igazgatója (1941–1949)
Tiszay Andor író, rendező, művelődéstörténész, bibliográfus
Dr. Várnai Ferenc zeneszerző, népzenekutató
Weber Kristóf zeneszerző

A jubileum alkalmából kiállítást állítottunk össze azokból a könyvtárat gazdagító, különleges dokumentumokból, melyek az elmúlt évtizedekben ajándékozás vagy hagyaték révén kerültek a zenei gyűjteménybe. A kiállított dokumentumok a Tudásközpont 4. emeletén, a Zeneműtár olvasóterében tekinthetők meg az elkövetkezendő hónapok során.


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc