Sajtó: Nem csak könyvet visz házhoz a könyvtárbusz

Két hatalmas kamion járja a megyei útjait. Nem zenélnek, nem árulnak semmit. Mégis sokan várják, lesik őket, hogy mikor kanyarodnak be a faluba.

Akinek egyszer is megfordult a fejében valaha, hogy milyen jó lenne lakókocsival bejárni az országot, most adjon hozzá még egy kis pluszt, és megkapja a könyvtárbuszt. Egy igazi könyvtár – kerekeken. Lehet ezt még fokozni?

A kisfiú, aki csak itt tud internetezni

Amikor az első ámulatán túlesik az ember, és arra is jut ideje, hogy kifaggassa a könyvtárost, kiderül, hogy lehet. Merthogy internet is van a buszban, és számos szolgáltatás (például nyomtatás, fénymásolás), amelyek nagy segítséget jelentenek a kisfalvakban élőknek.

– Az egyik faluban, ahová járunk, van egy kisfiú, aki már három éve mondja nekünk, hogy most már biztosan kap számítógépet. De valószínűleg soha nem fog. A családjának egyszerűen nincs rá pénze – mondja Kovács Gábor, az egyes számú könyvtárbusz vezetője. – Neki nagyon sokat jelent, hogy nálunk odaülhet a gép elé, és internetezhet rajta. És nemcsak neki, rengeteg ilyen gyerek van.

A busz két felelőse lassan egy olyan világot tár fel, amit csak kevesen látnak. Szegénység, kilátástalanság – és öröm, ha valami jó történik.

– Sok településen nemhogy könyvtár, de még kultúrház sincs – meséli Decsi Dóra, miközben a könyveket rendezgeti. – A gyerekeknek kevés a lehetőségük, hogy kulturált körülmények között kikapcsolódjanak. Ők mindig izgatottan várják, hogy mikor érkezünk, milyen programokat viszünk. A könyvtárbusz ugyanis nemcsak kölcsönzésre ad lehetőséget, de igazi közösségi teret jelent, ahol lehet olvasni, beszélgetni, rajzolni, játszani. Gyakran ők maguk kérik, hogy legközelebb is hozzunk nekik feladatot, amit megcsinálhatnak.

Teljes cikk: BAMA


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc