Betűméret + növelése | – csökkentése

Pécs Város Közművelődési Könyvtárától a Csorba Győző Könyvtárig

Szerző: Gyánti István, Katona Anikó, Szabolcsiné Orosz Hajnalka (összeáll.)
Cím: Pécs Város Közművelődési Könyvtárától a Csorba Győző Könyvtárig
Alcim: 70 éves a közművelődési könyvtár Pécsett (1943–2013)
Kiadó: Csorba Győző Könyvtár
Kiadás ideje: 2013
Kiadás helye: Pécs

item-thumbnail

1943. október 1-jén nyitotta meg kapuit Pécs Város Közművelődési Könyvtára, amely intézményünk, a Csorba Győző Könyvtár egyik jogelőde. Az évforduló, valamint az elmúlt évek változásai alkalmat adnak arra, hogy áttekintsük intézményünk múltját, meghatározzuk jelenét. Kiadványunk két fő részre osztva mutatja be a könyvtárak működésének legfontosabb eseményeit.

Az első rész a jogelőd intézmények: a Csorba Győző Megyei Könyvtár és a Pécsi Városi Könyvtár, majd a jelenlegi Csorba Győző Könyvtár működését követi végig a kezdetektől napjainkig. Megtudhatjuk, hogy a közművelődési könyvtár létrejötte óta neves irodalmár könyvtárszervezők, Weöres Sándor, Csorba Győző, Bertók László mellett – többek között – Szöllősy Kálmán, Surján Miklós, dr. Román Lászlóné, Kalányos Katalin, dr. Ujváriné Fűzy Ágnes és Kereszturi József vezetői munkájának köszönhetően hogyan formálódtak és fejlődtek a jogelőd intézmények. A jelenlegi, megyei és városi könyvtári feladatokat egyaránt ellátó könyvtár szervezetének rövid ismertetése után az intézmény jövőképével, a könyvtárigazgatók rövid életpályájával, illetve kronológiával zárul a fejezet.

A Csorba Győző Könyvtár történetének gazdag irodalma elengedhetetlenné teszi a bibliográfiai számbavételt: ezért kiadványunk második részében a könyvtárunkról szóló irodalom jegyzéke található. A bibliográfia a könyvtárak történetének időrendje alapján tematikus fejezetekbe és alfejezetekbe csoportosítja a tételeket. Az egyes fejezeteken és alfejezeteken belül időrendet alkalmazunk. A személynevek jegyzéke további segítséget nyújt a kereséshez.

A kötet elsődleges célja, hogy a 70 éves évfordulóra emlékezzen, de fontos célja az is, hogy felhívja az itt élők és a kutatók figyelmét a több mint két generáció által megélt közkönyvtári múlt fontos történéseire. A kiadvány a Csorba Győző Könyvtár 2013-ban induló új könyvsorozatának első kötete, s a közeljövőben – reményeink szerint – további szakmai, kutatási témákat összefoglaló és módszertani kiadványok fogják majd követni.

Pécs Város Közművelődési Könyvtárától a Csorba Győző Könyvtárig : 70 éves a közművelődési könyvtár Pécsett (1943–2013) / [összeáll. Gyánti István, Katona Anikó, Szabolcsiné Orosz Hajnalka] ; [a bibliográfiát összeáll. Gyánti István] ; [fordítást kész. Gátai Hajnalka, Gátai Zoltán, Laufer Péter] ; [munkatársak Kerekes Imre, Kiss Kármen, Kiss Zoltán, Sarbak Tímea, Zókáné Bozsik Anna]. – Pécs : Csorba Győző Könyvtár, 2013. – 175 p. Csorba Győző Könyvtár kiadványai, ISSN 2064-3616 ; 1.


A kiadvány letölthető:

PDF

Kapcsolódó anyagok:

 Kégli Ferenc: A kölcsönzőszobától a Tudástárig – Pécs és Baranya megye szolgálatában == Könyvtári Figyelő. – 24:2 (2014). – p. 245–248.

Tóth Andrea: Múlt-jelen-jövő Pécs közkönyvtári ellátásában == Könyv, Könyvtár, Könyvtáros. – 23:3 (2014. márc.). – p. 49–51.

Pucz Péter: Hét évtized közművelődési históriája, egy könyvben

http://pecsiriport.hu/kultura/irodalom/4709-het-evtized-kozmuvelodesi-historiaja-egy-konyvben.html

 

A kiadvány ára: 2000 Forint

Megvásárolható a Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteményében.Korábbi hírek
Későbbi hírek

© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc