Pannon Filharmonikusok, Budapest Bár klezmer, Simply English, Zorán Kulkával és Bordalgála a Szeptemberi zenei programajánlóban

Szeptemberi programajánlónkat, mint minden évben ezúttal is a Pannon Filharmonikusok szeptember 1-jei, „Pécs város napja” alkalmából adandó ünnepi díszhangversenyével kezdjük, melyre ezúttal is a Kodály Központban kerül sor este 7 órától.

A regisztrációhoz kötött ingyenes koncert műsorát – talán a 2. világháború befejezésének másnapi 70. évfordulója okán? – két „harcias” örökzöld keretezi: Csajkovszkij a Napóleon elleni győztes orosz csatáknak emléket állító „1812-nyitánya” és a 2. világháború német és magyar propaganda híradófilmjeiben a német előrenyomulást szimbolizáló, harcias hangvételű Liszt Les preludes. (Talán stílszerűbb lett volna Sosztakovics 7. Leningrád szimfóniájának nyitótétele, vagy az amerikai Copland 3. szimfóniájának 1945-ben írott „Fanfár az egyszerű emberért” című 3. tétele, de Lajtha László 1941-es In memoriamja, Bartók 1943-as Concertója, vagy Kodály 1945-ös Missa brevise is tökéletes választás lett volna, utóbbi azért is, mert Kodály épp a háborút viszonylag békében átvészelő Pécsett tartózkodott a főváros ostroma után.) A két romantikus mű között a Pannon Filharmonikusok pécsi egyetemen is tanító koncertmesterének, Bánfalvy Zoltánnak hegedűre és zongorára írott Kettősversenye hangzik fel, a hegedűs Papp Dániel és a 2007-es pécsi Liszt-verseny győztes, kiváló ifjú magyar zongoraművész, Balog József szólójával, Bogányi Tibor vezényletével.Másnap este 7-kor ugyancsak a Kodály Központban kerül sor a Budapest Bár Klezmer koncertjére, melynek sztárvendégei Bangó Margit, Mező Misi és Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántora lesznek.

Ugyancsak szeptember 2-án, szerdán este, de este 6 órától a Művészetek és Irodalom Házában ad jótékonysági koncertet a Szemem Fénye alapítvány javára egy 26 éves japán-magyar zongoraművész, a 2008-as szegedi Bartók-verseny győztese, Miyuji (Attila) Kaneko, aki Chopin, Beethoven, Bartók és Liszt örökzöldekben mutatja meg ragyogó kvalitásait.
Egy világzenét játszó japán testvérpár, a Matsumoto Zoku és a magyar Freak Fusion Cabaret lép fel közös produkcióval szeptember 4-én este fél 11-től a Zsolnay Fesztivál keretében, a ZSÖK Gingko téri szabadtéri színpadán, de a háromnapos programban még számos külföldi és hazai kiválóságot és különleges zenei formációt hallhatunk, Péterfy Boritól Szatmári Juliig és Kollár-Klemencz Lászlóig, a Barrio Latintól és a Budapest Voicestól, a Lemon Bucket Orkestrán át a Dessenvolturáig, valamint Hal Bruce-ig és a Blackbirdsig.

S engedtessék meg, hogy három komolyzenei programot is figyelmükbe ajánljak a Zsolnay Fesztiválról: szeptember 5-én a PTE MK Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc Hangversenytermében két koncertet is szentelnek Bartók Béla vokális művészetének, a 14 órakor kezdődő a Kékszakállú herceg vára című operával foglalkozik, míg a délután 4 órai, ahogyan címe is mondja magával Bartók világával. Szeptember 5-én, szombaton délután fél 6-tól pedig egy egészen különleges formáció, Razvaljajeva Anasztázia és Környei Miklós Duo Musiciens Libres (Szabad zenészek kettőse) elnevezésű hárfa-gitár duója tiszteleg Bartók Béla emléke előtt művei és más 20. századi és kortárs művek és átirataik előadásával.

Szeptember 10-én első állandó vendégkarmesterük, Kocsis Zoltán vezényletével tartják idei hivatalos évadnyitó hangversenyüket a Pannon Filharmonikusok, akiknek igen szokatlan műsort „talált ki” világhírű zongoraművész-karmesterünk. A koncert első felében Mozart Gran partitájában ugyanis csak a zenekar fúvósai lépnek pódiumra a Kodály Központban, míg a második részben, Bartók „Zene húros-, ütőhangszerekre és cselesztára” című művében a zenekar vonósai és ütősei, a teljes zenekar „összeeresztése” azonban ezúttal is elmarad, akárcsak 2002-ben, amikor a Kocsis Zoltán által mentorált Hamar Zsolt döntött úgy, hogy Mozart C-dúr vonósötösének vonószenekari átirata után adják elő a Gran partitát „közös együtt-játékot mellőzve”. Mindenesetre izgalommal várhatjuk a csaknem 50 perces Mozart-mű és a félórás Bartók Zene Kocsis-féle interpretációját, melyhez mi most Philippe Herreweghe, illetve Claudio Abbado felvételeivel kívánunk ráhangolódást Olvasóinknak.Szeptember 10-én ugyancsak este 7-től a Művészetek és Irodalom Házában ünnepli fennállásának 20 éves jubileumát a 40 éve Pécsett élő, idén 60 esztendős angol énekes, zenész, Andy Rouse vezette Simply English nevű folk és világzenei együttes, mely a Fenyvesi Bélával és Zayzon Tamással alkotott korábbi felállásai után, a jelenlegi, Babarczi Bulcsúval és Horváth Zsomborral kiálló trióként legújabb, Songs from the Caravan című lemezük bemutatásával várják a pécsi zenebarátokat. Mi most egy Shakespeare megzenésítésük klipjével ajánljuk koncertjüket.

Egy rendkívül tehetséges brit zongorista, a 17 évesen skóciai versenygyőzelmet maga mögött tudó, s még mindig csak 25 éves, Alan Benzie és triója lép fel ugyancsak szeptember 10-én este 8-kor a ZSÖK Pirogránit Jazz Udvarában, idén megjelent, Egy utazó története című lemezük anyagát is bemutatva.

Másnap, szeptember 11-én este 8-tól a ZSÖK E78-as termében lép fel Molnár Ferenc Caramel, akit ez utóbbi, művész- és becenevén épp 10 éve kedvelt meg a magyar könnyűzenét szerető nagyközönség, s aki e szeretetet most egy koncertturnéval köszöni meg.

Zenés ajánlataink sorát a Pannon Filharmonikusok „utánpótlás (ki) nevelő” programjaival folytatjuk, melyek között szeptember 12-én szombaton fél 4-töl és 5-töl a Csigaház sorozat keretében „A négy muskétás” című programban a pécsi zenekar harsonásait ismerhetik meg az ifjú zenebarátok és szüleik, míg a szeptember 15-én, kedden délután 4-kor ugyancsak a Kodály Központban sorra kerülő első „Babzsák” program játszóháza után a Herczeg Nóra gordonkás, Tóth Tímea és Vass Ágnes hegedűs, Misányi Gabriella brácsás alkotta Buborék Kvartett Mozart első, K. 80-as G-dúr vonósnégyesét adja elő.

A Filharmónia Püspökvári zenés esték sorozatának idei zárásaként nyáresti jazz muzsikát hallhatnak a zenebarátok szeptember 13-án, vasárnap délután 4 órától a Püspöki palota varázslatos kertjében, ahol három fiatal muzsikus, az idei Lakatos-Ablakos Dezső jazz-ösztöndíj idei díjazottjai, Mózes Tamara énekes-zongorista, Lakatos Sándor szaxofonos és Miklós Szilveszter dobos mutatja be együtt műfajbeli kvalitásait.

Szeptember 17-én csütörtökön este 7-kor ismét és immár harmadszor lép a Kodály Központ színpadára Zorán, akinek egy Leonard Cohen-dal átültetéséről elnevezett, Volt egy tánc című műsorában ezúttal az ex-pécsi színész, az énekesként is kiváló Kulka János lesz a sztárvendég, de Zorán állandó kísérőinek legkiválóbbjai, Horváth Kornél, Lattmann Béla, Sipeki Zoltán, Gátos Iván, Gyenge Lajos, Csányi István, Óvári Éva, Kabelács Rita és Péter Barbara. is újra eljönnek Pécsre.


A ZSÖK Metronóm Jazz Klubja keretében az E78-as teremben ad koncertet szeptember 24-én, csütörtökön este 8-tól Elsa Valle, a Pécsett is rendkívül népszerű, kubai születésű énekesnő, akinek partnerei egy „testvéri zenei szövetség”a Hermanos tagjai lesznek.

Idén immár 19-ik alkalommal rendezik meg Pécsett az Európai Bordalfesztivált, melynek szeptember 26-i, a Kodály Központban este 7-kor kezdődő gálakoncertjén a résztvevő külföldi és hazai fellépők, valamint a házigazda, kétszeres kórusolimpiai bajnok, pécsi Bartók Férfikar mellett, a Pécsett tanító világhírű szoprán, Tokody Ilona, valamint Muskát András tenor és Bognár Szabolcs bariton lesznek szólistái, a Pécsi Szimfoniettát Vass András és a fesztivál Liszt-díjas művészeti vezetője, a Bartók Férfikar karnagya, Lakner Tamás vezényli.

Végezetül a gyerekek körében Pécsett is nagyon kedvelt Alma zenekar szeptember 27-én vasárnap délelőtt 11-kor a ZSÖK E78.as termében sorra kerülő koncertjét ajánljuk Tisztelt – Kicsi és Nagy – Olvasóink figyelmébe.

Fotók: Internet

Kovács Attila
Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc