PÁLYÁZATI ELSZÁMOLÁS CSORBA GYŐZŐ KÖNYVTÁR NKA 3533/00127

 A Csorba Győző Könyvtár bemutatása

 A Csorba Győző Könyvtár 2010. január 1-jén jött létre a Pécs Városi Könyvtár és a Csorba Győző Megyei Könyvtár összevonásával. Az intézmény 2010. október 22-től a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa Projekt keretében megvalósult Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban működik.

 A Csorba Győző Könyvtár Baranya megyében a legmagasabb szintű közkönyvtári szolgáltatásokat nyújtja. Mint megyei szakmódszertani központ, koordinálja, segíti a baranyai könyvtárak munkáját. Képzéseket, továbbképzéseket szervez könyvtárosok és közművelődési szakemberek részére, részt vesz a nemzetiségek könyvtári ellátásában is. Egyes szakterületeken – zene, képzőművészet, irodalomtudomány, néprajz- szakkönyvtári feladatokat is ellát. Pécsett négy fiókkönyvtárat működtet. 1988-ban az intézmény tudományos könyvtári besorolást is kapott.

 A könyvtár a Baranya megyei könyvtárellátási szolgáltató rendszer irányítója; 2010-től az európai feltételeknek is kiválóan megfelelő könyvtárbusszal nyújt magas szintű és minőségi könyvtári szolgáltatást 28 kistelepülésen. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében és az országban elsőként elkészített jármű olyan korszerű könyvtári szolgáltatást biztosít, amely a hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett számítógép és internet használatra (pl. e-ügyintézés), valamit kisebb rendezvények megtartására is alkalmas. A könyvtárbusszal olyan hátrányos helyzetű kistelepülésekre jut el a könyvtári szolgáltatás, ahol nem működik könyvtár. 2012-ben egy újabb könyvtárbusz pályázatot nyert el a könyvtár, s ennek megfelelően a 2013-as év végén a második baranyai könyvtárbusz szolgáltatása is elindult.

A Csorba Győző Könyvtár partnerségben dolgozik a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárával, illetve a megyében működő könyvtári és közművelődési intézményekkel, iskolákkal, önkormányzatokkal, civil szervezetekkel.

A könyvtár kiemelten fontosnak tartja az esélyegyenlőség érvényesítését, a hátrányos helyzetűek, a gyermekek, a fiatalok olvasóvá nevelését, olvasásfejlesztési programok és a szabadidő hasznos eltöltéséhez kapcsolódó rendezvények szervezését – együttműködve a civil szervezetekkel, a pedagógusokkal és a családokkal is.

 A könyvkötészeti műhely tevékenységének rövid bemutatása

A Csorba Győző Könyvtárban (és jogelőd intézményében) 1953 óta működik könyvkötészet, melyben jelenleg három főfoglalkozású könyvkötő végzettséggel rendelkező alkalmazott dolgozik. Szakembereink jól felkészültek, kreatívak, kiválóan végzik munkájukat. Színvonalas szakmai tevékenységüket igazolja a bekötött munkák tartóssága, használhatósága, esztétikus megjelenése.

Alapfeladatuk az intézmény könyv, újság és folyóirat állományának bekötése, javítása, felújítása, fűzött és ragasztott kivitelben, bőr- félbőr, egész és félvászon, illetve félkemény kötésben. Készítenek egyedi mappákat, dísz- és éremdobozokat, albumokat, henger és könyvdobozokat, albumokat, fotótároló dobozokat, jegyzetelőket, irattárolókat. A Baranya megyei városi és falusi könyvtárak részére folyamatosan végeznek könyv-, újság- és folyóiratkötést. A régi könyvek felújítását is rendszeresen végzik.

A színvonalas könyvkötészeti tevékenységet nagymértékben befolyásolja a kötés során felhasznált anyagok minősége is. Az újrakötött könyvek, folyóiratok tartósságához, időtállóságához általában a magasabb árfekvésű, ugyanakkor sokkal jobb minőségű anyagok felhasználása célszerű.

Munkájuk során állapotfelmérést végeznek az adott dokumentum, könyv, újság állapotán, majd meghatározzák azt a teendő munkafolyamatot, kiválasztják hozzá a legmegfelelőbb anyagokat, amivel meghosszabbítják a használhatóság tartósságát, esztétikusságát.

A helyismereti gyűjteményben fellelhető írott anyagokon, állagmegőrzés céljából, javításokat

végeznek, az elhasználtabb állapotúaknál ezt már csak újrakötéssel lehet megoldani, a régi külső és belső borítóját is megmentve, eredeti kötésének, anyagának leginkább megfelelően. Az aprónyomtatványok, kiadványok gyűjtéséhez saját tervezésű könyvdobozt készítenek, aminek a bélelő papírja saválló, az időt állás érdekében. Régi újságok nagy része kötözős mappában vannak tárolva, ami nem szerencsés, mert a szélek beszakadoznak, szabadon hagyva ezek az anyagok savasodnak. Tervek készültek megmentésükre:

Az újság és folyóirat állományt tekintve, – évekre visszamenőleg – kézzel fűzött gerincűek, erős vászonnal kötött félvászon kötések, aranyozott feliratos címmel, évszámmal a gerincükön.

A könyvkötészeti szakma területén is sok új, korszerű szerszám, eszköz jelenik meg a piacon, amelyek használata jelentősen megkönnyíti, színvonalasabbá teheti ezt a szép művészi mesterséget.

Könyvkötészet 2014.01.01.- 09.30.-ig végzett munkájáról:

könyvkötés db 411
könyvjavítás db 237
könyvrestaurálás db 9
beiratkozási napló db 2
folyóiratkötés db 233
újságkötés db 59
  1. N. kötés
db 12
jegyzőkönyv kötés db 64
bőrkötés db 5
félbőr kötés db 68
dobozkészítés db 2
spirálozás db 29
kasírozás db 1
laminálás db 108
tékavágás db 348
vágás db 44000
drótfűzés db 10
hajtogatás db 600
mappakészítés db 9
hengertok db 100
kartonkötés db 21
díszdoboz db 40
születésnapi lap kötés db 4
fólia vágás db 2250
szakdolgozat kötés db 16

 

Vidéki könyvtáraknak végzett munkák:

Siklósi Könyvtár könyvkötés db 1
Pécsdevecseri Könyvtár könyvkötés db 1
Sásdi  Könyvtár könyvkötés db 1
Mohács Könyvtár újságkötés db 36

 

Pályázati anyagok felhasználása

europapier Budapest szürkelemez         1450 gr.   650 ív 174 180
offset fehér karton 170 gr. 1000 ív   37 413
NORDEX KFT. csomagolópapír     75 ív   35 100
Full Papír KFT. dolefol     10 kg   17 531
PK-3 ultra     30 kg   29 032
velúr     20 m   34 595
velúr       9 m   15 568
velúr     15 m   12 744
cérna      2 db     2 855
cérna      1 db     4 260
asztali vágó      1 db   38 200
Összesen: 401 478

A pályázati beszámoló elérhető a regi.csgyk.hu/palyazatok/#2013 oldalon.

Ez a dokumentum letölhető PDF formátumban is az alábbi hiperhivatkozás segítségével:
palyazati_beszamolo_hianypotlas_3533_00127.pdf

Dokumentációs képek:


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc