PÁLYÁZATI ELSZÁMOLÁS CSORBA GYŐZŐ KÖNYVTÁR NKA 3511/03771


MAGYAR NYELVEN FILOSOFIA Eger, 1772. lelt. sz.: 212.296

Leírása:
Négy valódi bordára fűzött, vaknyomással díszített, papírtáblás, egészbőr kötésű könyv. Méretei: 210 x 190 x 60 mm. A bőrkötés anyaga növényi cserzésű marhabőr, az előzékek merített papírból készültek. A könyvtest metszése festett.

Restaurálás előtti állapota:
A kötet erős vízkárosodást szenvedett, valószínűleg az első tábla felől. A bőrborítás anyaga itt elázott, rostszerkezete meggyengült, felületén penészfoltok voltak észlelhetőek. Az elázást követő gyors kiszáradás miatt, a bőr összezsugorodott, besötétedett, és elveszítette rugalmasságát. A kötés többi része sérült, megkopott, a gerincrészen nagymértékben hiányossá vált. A háttábla bőrborítása kicsit jobb állapotú, a vaknyomásos díszítés is jobban kivehető volt. A lapok rendkívül szennyezettek, sötét víz-, és zsírfoltosak voltak, anyaguk rossz megtartású, gyűrött. A könyvtest fűzése viszonylag épen maradt.

Az elvégzett munka:
Teljes restaurálás.

A restaurálás menete:

 • szétszedés: Az előzékeket felemeltük a táblákról, a kötést és a könyvtestet szétválasztottuk. Gerinctisztítás után a könyvtestet ívekre, majd lapokra bontottuk. A borítóanyagot leválasztottuk a táblákról.
 • tisztítás: A lapok száraz tisztítását ecsettel és radírporral végeztük. A régi ragasztóanyag eltávolítása a könyvtest gerincéről; cellulóz alapú ragasztóval (Glutofix 600 5%-os vizes oldata) való felduzzasztás után mechanikusan történt papíranyag tisztítását meleg vizes áztatással, felületaktív anyag felhasználásával folytattuk. A bőrborítás anyagát szilikonos bőrtisztító emulzióval tisztítottuk meg.
 • szárítás: A kimosott papíranyagot levegőn, préselés nélkül, fokozatos lenehezítés mellett szárítottuk meg.
 • javítás: A sérült lapok javítása kézi javítással, japán papír felhasználásával, illetve
  gépi öntéssel készült.
 • fűzés: Az íveket az eredetivel megegyező módon, négy valódi bordára fűztük fel.
 • a könyvtest újraalakítása: A könyvtestet az eredeti kötés szerkezetének megfelelő segédelemekkel láttuk el. A gerinc kialakítása az eredetivel megegyező módon történt.
 • oromszegők pótlása: A könyv korához és jellegéhez illően, új oromszegőket készítettünk.
 • a kötés restaurálása: A betáblázáshoz új papírtáblákat készítettünk. A kötés hiányait megfelelően előkészített és megfestett bőrrel alápótoltuk, majd az eredeti borítóanyagot visszahelyeztük a kötésre.
 •  dokumentáció készítése

A restauráláshoz felhasznált idő:
80 munkaóra

A KÖTET RESTAURÁLÁS ELŐTT ÉS RESTAURÁLÁS UTÁN

AZ ELVÉGZETT RESTAURÁLÁSI MUNKA EREDMÉNYE
A kötet restaurálás előtt fizikai sérülései miatt rendkívül sérülékeny volt, fennállt a további károsodások veszélye. A restaurált könyv könnyen kezelhető, raktározása és kiállítása biztonságossá vált. Javasolom a restaurálási munkát a gyűjtemény további, kiemelkedően rossz állapotú köteteinek restaurálásával folytatni. A restaurált könyv megtalálható a Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Osztályának védett könyvek gyűjteményében.

A szakmai beszámoló megtalálható a regi.csgyk.hu/palyazatok/#2013 oldalon.

Ez a dokumentum letölhető PDF formátumban is az alábbi hiperhivatkozás segítségével:
elszamolas_nka_3511-03771


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc