In vino veritas : kórusbordalok

Szerző:
Cím: In vino veritas
Alcim: kórusbordalok
Kiadó: do-lá Stúdió
Kiadás ideje: [2015]
Kiadás helye: Pécs

item-thumbnail

IN VINO VERITAS – Kórusbordalok Bartók Béla Férfikar: Lakner Tamás

Mostani ajánlónkban az idén 70 éves jubileumát ünneplő pécsi Bartók Béla Férfikar kórusbordalokat tartalmazó In vino veritas című 2015-ben megjelentetett lemezét ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe. A világ amatőr férfikari mozgalmának legjobbjai közé tartozó, kétszeres kórusolimpiai bajnok együttes 1993-ban az európai férfikari mozgalom megsegítésére hívta életre a pécsi Európai Bordalfesztiválok sorát, mellyel rendkívül sokat tett a bordalok hazai és nemzetközi irodalmának felkutatásáért és a nagyközönség körében való az eddiginél szélesebb körű megismertetéséért és népszerűsítéséért. Ennek két korábbi hangzó dokumentuma a két a Bordalfesztiválokról készített CD volt, mely szintén megtalálható a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtárában. A mostani kórusbordalos lemez abban különbözik a két korábbitól, hogy ennek főszereplője a Lakner Tamás vezette Bartók Férfikar, mely mind a 22 számban közreműködik.

A remek hangulati váltásokkal és jól szerkesztett tematikus blokkokkal felépített lemez elsősorban a magyar bordalkultúra színes zenei világát és széles spektrumát igyekszik bemutatni, Huszka Jenő Gül babájának Borban az igazság bordalától Kodály Zoltán Háry Jánosának Toborzójáig. A szerzők között Kodály és Bartók mellett – akiktől ritkán hallható bordalos műveket hallhatunk a lemezen – ott találjuk Erkel Ferencet, Bárdos Lajost, Zoltay Mátyást, Balázs Árpádot, a pécsi Várnai Ferencet és a kórus tagját, Balatoni Sándort, az erdélyi Birtalan Józsefet és igazi ritkaságként Ligeti György, Arma Pál, Lisznyai Szabó Gábor egy-egy bordalát is hallhatjuk a lemezen, miként egyetlen külföldiként a Márta című operát komponáló Flotow, Nádasdy Kálmán szövegével előadott Gondűző című bordalát is. Az operett világából Huszka Jenő Gül babája mellett Kálmán Imre Csárdáskirálynőjének Húzzad csak… című részletét hallhatjuk, s a lemez egyik különlegességeként a főleg egyházzenei műveiről ismert Harmath Artúr daljátékos hangvételű Csokonai-megzenésítését: Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz. De szerepel a komponisták között a lemez karmestere Lakner Tamás is, akinek József Attila Himnusz a borhoz című versére írt dalát a Bartók Férfikar mellett az általa vezetett Szélkiáltó együttes és a Pécsi Szimfonietta közreműködésével hallhatjuk a lemezen.

A lemez további közreműködői a Szélkiáltó és a Pécsi Szimfonietta mellett, a Neumayer Károly vezette Zsolnay Wind Orchestra, Arnóth Zoltán klarinétos, a lemez kiváló hangszerelője, Szabó Ferenc ütőhangszeres és Lakner Tamás, mint hegedűs az egyik bordalcsokorban. A lemez énekesszólistái a Bartók Férfikarból kinőtt kiváló énekesek, Horváth István és Csajághy Szabolcs tenoristák és Bognár Szabolcs baritonista, akik mind remek szólókkal és együttes-énekléssel segítik a végig kiváló teljesítményt nyújtó, Lakner Tamás vezette pécsi Bartók Béla Férfikart, akiknek Zeneműtárunkban meghallgatható és kikölcsönözhető lemezéről ízelítőül 3 bordalt ajánlok Tisztelt Olvasóink figyelmébe: Erkel, Flotow és Huszka kompozícióit.

Erkel Ferenc: Kiért ürítsem e pohárt ? – Bartók Béla Férfikar: Lakner Tamás

Friedrich von Flotow – Nádasdy Kálmán: Gondűző – Bartók Béla Férfikar: Lakner Tamás

Huszka Jenő: Gül baba: Borban az igazság – Bartók Béla Férfikar: Lakner Tamás
km.: Horváth István, Csajághy Szabolcs, Bognár Szabolcs és a Pécsi Szimfonietta

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő

 
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc