Gazdag júniusi programkínálat POSZT-tal és Sétatér fesztivállal

Zenei Programjánló2015JÚNIUS01

Júniusi ajánlónkat a Győri Kornél vezette pécsi Vonósok június 2-án, kedden este 7-kor kezdődő Nyáresti szerenád című koncertjével kezdjük, melyre a ZSÖK Pirogránit udvarában – rossz idő esetén az E78 színháztermében – kerül sor, s amelyen a kiváló pécsi kamarazenekar a Zeneakadémia első zeneszerzéstanára, a 200 éve született Robert Volkmann (1815–1883) két szerenádját is előadja, a No.3-asban Herczeg Nóra gordonkás közreműködésével, közte pedig Vivaldi a-moll kéthegedűs versenyét, Kálmán Izabel és Kálmán Kinga, a Pannon Filharmonikusok muzsikusainak közreműködésével hallhatja majd a közönség.Másnap június 3-án este fél 8-tól Szamosi Szabolcs orgonaművész és a Harmónia Vonósegyüttes ad főként barokk szerzők műveiből álló koncertet a Pécsi Bazilikában, melyhez mi most egy a híres Opus 100-as Angster-orgonát bemutató 2009-es klipjét tesszük fel a művésznek.

Zenei Programjánló2015JÚNIUS02 Zenei Programjánló2015JÚNIUS03

Rendkívül izgalmas és sokszínű francia esttel zárja idei évadját a Pannon Filharmonikusok együttese, mely június 4-én, csütörtökön este 7-től a Kodály Központban Bogányi Tibor vezényletével elsőként Cesar Franck (1822–1890) Az elátkozott vadász című szimfonikus költeményét adja elő, majd Henri Tomasi (1901–1971) 1958-ban komponált fagottversenyét hallhatja a pécsi közönség, Bogányi Bence szólójával, a rendhagyó koncert második felében pedig Arthur Honegger (1892–1955) Jeanne d’Arc a máglyán című, Paul Claudel szövegére 1935-ben komponált oratóriumát adja elő, a Strausz Kálmán vezette Budapesti Kórus Nőikara és a Honvéd Férfikar közreműködésével.Az idei, immár tizenötödik, jubileumi Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) úgynevezett „off” programjai között is találunk számos zenei eseményt, melyre érdemes ellátogatni.

Elsőként a június 5-i, a Színház téren, délután 4 órakor kezdődő Europa Cantat „előzetes” Karmesterjátékot ajánlom figyelmükbe, melyen a Bélaműhely és a Soharóza nevű különleges zenei formációkat hallhatják az érdeklődők, akik vezényelhetik is a többek között biciklidobon, papírkutyán és slagszaxofonon játszó zenekart és a szintén különleges hangzást nyújtó kórust is. Este 6-tól pedig kezdetét veszi a minden nap látható-hallható Zenés esték a Nick Udvarban című programsorozat is, míg 8-tól pedig a Zsolnay Wind Orchestra és a PTE Brass Band koncertjére kerül sor a Sétatéren. Mi most egy a legutóbbi koncertjük alkalmával készült riportklipjük megtekintésére invitáljuk Tisztelt Olvasóinknak.

Az idei pécsi Sétatér Fesztivál programjából először a június 4-én Bókai Zoltán vezetésével fellépő, Bókai Pécsi Vasutas Fúvószenekar koncertjét ajánljuk este 7-től, melyet fél 9-től Pag Város Fúvószenekarának koncertje követ. A június 5-i már a POSZT Off kapcsán említett programok után június 6-án este 8-tól a Budapest SKA Nu-Jazz Orchestra koncertjére kerül sor a Sétatéren

Zenei Programjánló2015JÚNIUS04

Ugyanekkor, június 6-án egy rendkívüli zenei találkozásnak lehetnek fül- és szemtanúi, akik ellátogatnak este 8-kor a Kodály Központba, ahol Varnus Xavér orgonaművész vendége ezúttal a pécsi zongorista csodagyerek, a Virtuózok kategóriagyőztese, Boros Misi lesz, míg mi most a tavalyi, Törőcsik Marival közös est egyik szép részletét ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

Szintén ugyanekkor, azaz június 6-án este 8-tól de a ZSÖK Pirogránit Udvarában kerül sor a Somnakaj című, Mészöly Gábor műve alapján, Müller Péter Sziámi által színpadra alkalmazott zenés színpadi sorsjátékot, vagy másképp roma etno balladát láthatja-hallhatja a pécsi közönség, Szakács Hajnalka, Horváth Kristóf, Rácz Kati, Falusi Mariann, Mező Misi és Balogh Lajos főszereplésével, Szabó Máté rendezésében.

S még mindig június 6-án, de már este 9-től a Pécsi Est Caféban ingyenes koncert keretében hallhatják az érdeklődők Marge-ot és a Passed nevű a Dal 2015-ben feltűnt fiatal formációt.

Június 7-én este 6-tól elindul a Bóbita szabadtéri színpadán a „Nyári esti térzenék Zsolnay Negyedben” sorozat, melynek első fellépője a Szabó Ferenc vezette Pécsi Ércbányász Koncert Fúvószenekar lesz, június 14-én az Ahmann Balázs vezette Villányi Ifjúsági Fúvószenekar lép közönség elé, 21-én a Gyurkó István vezette Fekete Gyémánt Fesztivál Fúvószenekar, míg 28-án a Hahn János által vezetett Véméndi Ifjúsági Fúvószenekar. Mi most a Fekete Gyémántosok két évvel ezelőtti igencsak hangulatos koncertjével ajánljuk az idei nyári program első havi koncertjeit.

S ha már fúvósmuzsikát ajánlottunk, ugyancsak június 7-én vasárnap, de már este 8-tól kerül sor a Sétatéren – tehát akár mindkét fúvószenét meg lehet hallgatni! – a POSZT keretében a pécsi Daniel Speer Brass együttes Brassdance című, az elmúlt 25 év műsoraiból válogató programjára.

Június 9-én este 8-tól a Kodály Központban egy híres filmből készült Tony-díjas musical világsikert láthat-hallhat a pécsi közönség, Az Őrült Nők Ketrecét, Alföldi Róbert rendezésében, Hevér Gáborral és Stohl Andrással a főszerepben.

Június 9-én este 8-tól a Sétatéren lép fel a POSZT Off keretében lép fel a Sétatéren a Harmadik Figyelmeztetés, a budapesti Magyar Színház színészzenekara, akiknek 2010-es pécsi sétatéri koncertjéről most a Valami Amerika főcímdalát idézzük.

Zenei Programjánló2015JÚNIUS05

Június 10-én este 8-tól a Kodály Központban kerül sor az idei POSZT díszvendégének, Udvaros Dorottyának „Majdnem – valaki” című, Hrutka Róbert és Bereményin Géza által írt dalokból összeállított lemezbemutató koncertjére, melyhez mi most az énekesnek is kiváló színésznő két korábbi klipjét ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

A június 11-én a POSZT off programok keretében a Sétatéren lép fel este 8-tól a kiváló magyar énekes, dalszerző, bábszínész és mesemondó, Szabó Balázs és Bandája, akiktől most egy Radnóti megzenésítés 2012-ben az A 38-as hajón rögzített felvételének youtube-linkjét ajánljuk.

Másnap, június 12-én este 8-tól a Nemulass együttes koncertjére kerül sor a Sétatéren, melyhez mi most tavaly elkészült első klipjüket ajánljuk meghallgatásra-tekintésre.

Szintén a POSZT keretében, június 13-án délután 5-től kerül sor a Művészetek és Irodalom Házában Bodrogi Gyula és Voith Ági zenés találkozására, melyhez egyik legnagyobb közös slágerük kívánságműsoros felvételét ajánljuk olvasóinknak.

Ugyancsak június 13-án, de már a Sétatéren lép fel este 7-től az extravagáns lant- és gitárművész, Benkő Dániel és triója, fél 9-től pedig az idei Dal válogatóban országosan is feltűnt Pankastic ad koncertet a Sétatér Fesztiválon.

Június 13-án este 8-tól a Filharmónia Orgonapont című nyári országos koncertsorozata keretében a Pécsi Bazilikában lép fel Jakab Hedvig orgonaművész és a debreceni Canticum Novum Kamarakórus, akikkel Vajda János (1949-) Rekviemjét hallhatja a közönség, előtte pedig Liszt Ferenc Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen – variációit.

Június 14-én este 7-től a Kontor Band, fél 9-től pedig a nemzetközileg is rendkívül nagy népszerűségnek örvendő alternatív csapat, a Zagar lép közönség elé a Sétatér Fesztivál keretében.

Június 15-én a pécsi kocsmák egyik kedvelt előadója Lenthár Balázs lép közönség elé este 7-től a Sétatéren, míg fél 9-től a tiszteletbeli magyarként számon tartott osztrák blues-zenész Ripoff Raskolnikov és a Pribojszki Mátyás Band ad közös koncertet.

Zenei Programjánló2015JÚNIUS06

Másnap, június 16-án, kedden este 7-kor az igényes populáris zenét játszó InFusion Trió lép fel a Sétatér fesztiválon, míg este fél 9-től a népszerű latin gitáros duó, Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor koncertjére kerül sor.

Június 17-én két pécsi együttesé a színpad a Sétatér Fesztiválon: este 7-től a 45-ön túliakból álló 45 After Band nosztalgia zenét játszó csapata lép fel, míg fél 9-től a kiváló amerikai blues-énekes Eb Davis és a pécsi PMD Blues Band közös koncertjére kerül sor.

Június 18-án, csütörtökön este 7-től a körmendi soft-rock formáció, a Soulwave lép pódiumra a Sétatér Fesztiválon, míg este fél 9-től a magyar népzenei alapon álló zenét játszó, egri Ethnofil együttes koncertjét hallhatja a pécsi közönség.

Június 19-én pénteken este 7-től az idei pécsi Europa Cantat nagyköveti kórusa, a Balásy Szabolcs vezette VoiSingers ad koncertet a Sétatér Fesztivál keretében, fél 9-től pedig a 2004-ben alakult budapesti csapat, az Anna and the Barbies lép közönség elé műsorával.

A Sétatér fesztivál zárónapján, június 20-án, szombaton este 7-től a pécsi muzsikusok alkotta Band of Streets nevű „utcai zenekar” ad koncertet, míg este fél 9-től a Dal 2014. évi győztese, Kállay Saunders András és együttese lép a pécsi közönség elé.

Június 21-én délután 5 órától a Kodály Központban kerül sor az ezúttal Vass András vezényelte Pannon Filharmonikusok Mesterek és Tanítványaik címet viselő koncertjére, melyen szokásukhoz híven Pécs és Baranya legtehetségesebb ifjú muzsikusait mutatják be a közönségnek, olyanokat többek között, mint a Virtuózok versenyen országos ismertséget szerző zongorista csodagyerek, Boros Misi és az oboista Mohai Zsófi.

Június 25-én, szombaton, a Zsolnay Negyed Pirogránit Jazz Udvarában lép fel a 2011-ben alakult alternatív, dzsessz és világzenei formáció, a Bujdosó Trió, akiket egy idei koncertjük klipjével ajánlunk.

Zárjuk végül programajánlónkat a zenés előadásokban idén is gazdag Pécsi Nyári Színház júniusi programjainak ajánlójával. Elsőként az idén 60 éves pécsi Mecsek Táncegyüttes Nemzedékek című jubileumi estjét láthatják az érdeklődők június 20-án (eső esetén másnap) este 9-kor a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon, mely az idei nyári programok helyszíne. Június 23-án este 9-kor a Pódium Színház előadásában a Charley nénje című nagy sikerű, Aldobolyi Nagy György és Szenes Iván slágereit felvonultató musicalt láthatja a pécsi közönség, mely június 25-én a Bánfalvy Stúdió előadásában a „Ma estére szabad a kecó! – avagy a londoni szextett” című két részes bulvár burleszken szórakozhat, június 27-én pedig a Szabó Magda regénye nyomán készült „Abigél” című színművet tekintheti meg, két utóbbi produkció zeneszerzője Oliver W. Horvath.

Fotók: Internet

Kovács Attila
Amtmann Prosper és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc