Az internet veszélyei – „rendhagyó szülői értekezlet”

Az Országos Könyvtári Napok kertében október 6-án délután Fekete Rita rendőr alezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt ifjúságvédelmi főelőadója tartott előadást a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárban szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak arról, hogyan óvhatjuk meg gyermekeinket az internet káros hatásaitól.

Az internet veszélyei – „rendhagyó szülői értekezlet”

– Klikk a nagyobb mérethez! –

Tapasztaljuk, hogy a gyermekek naponta hosszú órákat töltenek el a számítógép, laptop, okostelefon képernyőjét bámulva, hogy internet- és játékfüggővé válhatnak, hogy innen viselkedési mintákat másolnak, hogy pornográf tartalmakkal találkoznak, és ezek miatt pszichikai és fizikai károsodást szenvednek. Ennek ellenére sok felnőtt nem ül le tudatosan a gyermeke mellé, nem magyarázza el a veszélyeket, nem telepít szűrőprogramot az otthoni laptopra, nem tud következetesen nemet mondani, és egyúttal a választást megtanítani. Bár a kontroll veszít a súlyából, hiszen a nyilvános, szabad elérésű wifi-pontokon „felnőtt” nem ellenőrzi az internetes oldalak hozzáférését, így az osztálytársak, baráti társaságok szabad utat kapnak a korosztályukra ártalmas tartalmak megtekintéséhez. De nem is lehet és nem is kell, hogy mindig a gyerekeink mellett legyünk, a legfontosabb, hogy a nevelés folyamatában egy egészséges gyanakvásra készítsük fel őket, hogy semmiféleképpen ne válhassanak áldozattá és szándékos vagy gondatlan elkövetővé a világháló színpadán. Mert hisz a könnyen, gyorsan elérhető, sokszínű tartalmak között senki nem kérdez vissza, hogy például jogszerűe az, amit csinál a gyerek? Nem szelektál, nem szab feltételeket, leláncol. Fogalmazhatnám úgy is, hogy ez mind nem „ördögtől való” dolog, csak tudatos és felelős internethasználóvá kell a kezdetektől beleszülető gyermekeket nevelni, hogy megelőzhető legyen a személyes információk kiadása, az ismeretlen személyek felvétele a Facebookon, stb. Ez persze a szülőktől sok időt és energiát kíván, mert az anyukák és apukák részéről is egy tanulási folyamat, hogy felzárkózzanak ezeken a tudásterületeken is.


Fekete Rita (a kép illusztráció)

Fekete Rita szerint, ennek ellenére a bűnmegelőzési oktatás még mindig viszonylag kevés, illetve én úgy látom, hogy hiányosságok merülnek fel a média- és információs műveltség összefüggésében a kritikai gondolkodás, a tudatos forráshasználat átadása, beépítése az elsajátítandó készségek és kompetenciák sorában is. A szűk körű szülői értekezlet zárásaként, mintegy útravalóul a bizalom, a szeretet, az odafigyelés, a szülői hitelesség és a nyitottság kulcsfontosságú jelentéstartalommal bíró szavait emelte ki a főelőadó, hogy mindezekkel elkerülhetőek legyenek azok a szituációk, amikben már esetlegesen a rendőrség bevonása merül fel.

Írta: Csuka Dalma
Fotó: Földesi Mihály


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc