Több műfajban is értékes januári pécsi zenei programkínálat

Januári Zenei programjánló1 Januári Zenei programjánló2 Januári Zenei programjánló3

Rendhagyó módon nem a Pannon Filharmonikusok, hanem a 2015-ös újabb pécsi Europa Cantat első tárgyévi rendezvényeként sorra kerülő kóruskoncert nyitja a 2015-ös év pécsi zenei kínálatát. A január 1-jén 17 órától a Nick Udvarban megrendezésre kerülő újévi koncerten – melyen forró teával és forralt borral is kedveskednek a szervezők az érdeklődőknek – Balásy Szabolcs, kiváló pécsi zeneszerző-karnagy három kórusa, a VoiSingers, a Wing Singers Gospel Choir és a Babits gimnázium kórusa énekelnek népszerű és örökzöld melódiákat, melyekből most mi is adunk egy kis hangulati előzetest.
Ahogy az elmúlt években immár hagyományossá vált, 2015-ben is Újévi Díszhangversennyel kezdik az évet a Pannon Filharmonikusok. A január 2-án este 7-kor a Kodály Központban sorra kerülő, Bogányi Tibor által vezénylendő újévi koncertnek immár másodjára is a világhírű, Belgiumban élő hegedűs, Roby Lakatos lesz a sztárvendége. Előzetesként mi most az öt évvel ezelőtti pécsi koncertről a Sarasate Zigeunerweisent és egy későbbi felvételről Roby Lakatos együttesével Dinucu Pacsirtáját ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe!Januári Zenei programjánló4

Január 7-én este 7-kor közkívánatra újra fellép nagy sikerű októberi lemezbemutató koncertjét követően a Kodály Központban a Budapest Bár, melynek zenekarában Farkas Róbert hegedűs-gitárost, Farkas Mihály cimbalmost, Ökrös Károly harmonikást és zongoristát, Farkas Richárd bőgőst és Kisvári Ferenc dobost hallhatjuk majd, míg a januári koncert énekesei: Kiss Tibor, Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Frenk, Kollár-Klemencz László, Szűcs Krisztián és Mező Misi lesznek.

Január 11-én vasárnap délután 4.órától a Filharmónia Magyarország Desszert sorozatában, a Pannon Filharmonikusok rézfúvós muzsikusaiból alakult, Philharmonic Brass lép fel a Hotel Palatinus Bartók Termében „Fúvós kavalkád” című programjukkal.

Januári Zenei programjánló5

Január 15-én, csütörtökön este 7-től a Fény és árnyék címmel adnak koncertet a Pannon Filharmonikusok, akiket ezen az estén az 1994-es diplomázása óta főként külföldön ismert Bényi Tibor vezényel majd, a Dvorák E-dúr szerenádját, Mozart „nagy” g-moll szimfóniáját és Haydn D-dúr zongoraversenyét tartalmazó programban, melyben s a zongoraszólista, a 2014-es Junior Prima díjas Fejérvári Zoltán lesz. Dvorák szerenádját mi most a Royal Filharmonikusok, Haydn zongoraversenyét Szvjatoszlav Richter, Mozart szimfóniáját pedig a Leonard Bernstein vezényelte Bostoni Szimfonikusok felvételéről ajánljuk olvasóink figyelmébe.Január 15-én, csütörtök este 8-kor a ZSÖK Metronóm Jazz Klubja keretében az E78-as teremben ad koncertet a kiváló magyar jazz énekesnő, Vörös Janka és együttese, s a rendkívül színes, groove alapú, soulos számoktól a bluesig és a kőkemény jazzig, vagy standard szerzeményekig terjedő repertoárból mi most egy igazán kellemes soulos dalt ajánlunk meghallgatásra a Vörös Janka énekes, Fövenyi Máté gitáros, Horváth János billentyűs, Bögöthy Ádám bőgős és Hoff Marcell dobos alkotta csapattól.

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kerül sor a Kodály Központban, csütörtök este 7-től a Pannon Filharmonikusok „A híd” címet viselő hangversenyére, melyen Kovács László vezényletével Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya és Weiner Leó Szvitje is felhangzik majd, a két mű között pedig Wolf Péter Zongoraversenyét a 2007-es pécsi Liszt Verseny győztesének, Balog Józsefnek szólójával hallhatjuk majd.

Januári Zenei programjánló6 Januári Zenei programjánló7 Januári Zenei programjánló8

Január 23-án este 7-től a Kodály Központban lép fel a Filharmónia Magyarország jóvoltából és szervezésében a világ legjobb zenekarai között jegyzett Orosz Nemzeti Zenekar, mely a világhírű zongoraművész-karmester, Mihail Pletnyov vezetésével elsőként az orosz zenekarok közül Grammy-díjat kapott, s olyan világnagyságokkal is együttműködött, mint Sophia Loren, Mihail Gorbacsov, Bill Clinton, vagy Antonio Banderas. A Leningrádi Filharmonikusok 1962-es, a Moszkvai Filharmonikusok 1977-es fellépése óta az első világhírű külföldi zenekarként Pécsett fellépő Orosz Nemzeti Zenekar természetesen az orosz zenekultúra örökzöld és ritkaságnak számító értékeiből válogat pécsi hangversenye műsorában: Alekszandr Glazunov A középkorból című 4 tételes szvitjének Prológja után, a Glazunov-tanítvány, Dmitrij Sosztakovics 1966-ban komponált 2. G-dúr gordonkaversenyét adják elő, a világhírű Pécsről elszármazott csellista, Várdai István szólójával, míg zárásul Csajkovszkij 5. szimfóniáját hallhatjuk előadásukban. Mi most a teljes Glazunov szvit amatőr youtube-linkjét ajánljuk elsőként, majd Sosztakovics versenyművének ősbemutató felvételét Msztyiszlav Rosztropovics szólójával, végül pedig Csajkovszkij szimfóniáját,
Leonard Bernstein koncertfelvételéről.Január 24-e, szombat, a Pannon Filharmonikusok „utánpótlás-nevelő” hangversenyeié a Kodály Központban. A 17.15-kor kezdődő „Ráhangoló az Aranyalmával” című program után este 6-tól a „Segítség, komolyzene!” című sorozat újabb részében Weiner Leó – Vörösmarty Mihály mesejátékához írott – Csongor és Tünde című kísérőzenéjének részleteit mutatja be a zenekar, Vass András vezényletével, Gönczy László zenetörténész műsorvezetésével. Mi most egy különleges youtube-linket ajánlunk e program előzeteseként Tisztelt Olvasóink figyelmébe: világhírű karmesterünk, a Weiner-tanítvány, Solti György, a Bécsi Filharmonikusokkal adott 1995-ős „A magyar kapcsolat” című, magyar, illetve magyar vonatkozású zeneművekből összeállított koncertjét, melyben Kodály, Bartók, Berlioz és Beethoven művei között foglal helyet Weiner Leó Csongor és Tündéjének két tétele, a 32perc 30 másodperctől a 44 perc 30 mp-ig terjedő részben.

Januári Zenei programjánló9 Januári Zenei programjánló10


Januári Zenei programjánló11

Január 26-án este 7-kor a Művészetek és Irodalom Házában kerül sor Herpay Ágnes, a Pannon Filharmonikusok szólamvezető fagottművészének immár második, kortárs magyar zeneszerzők fagottműveiből összeállított hangversenyére, melyen Petrovics Emil, Madarász Iván, Sári József, Hollós Máté és Lendvay Kamilló kompozíciói hangzanak fel, Huszics Ibolya zongorakíséretével, Németh Zsombor zenetudós műsorvezetésével, de beszélnek műveikről a jelenlévő zeneszerzők is. Mi most az idén 60 esztendős Hollós Máté „Párbeszéd a láthatatlannal” és Madarász Iván In due voci (Két hangon) című művének Herpay Ágnes 2008-as pécsi, művészetek házi koncertfelvételét ajánljuk Olvasóink figyelmébe a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott koncert előzeteseként.


Fotó: Internet

Kovács Attila
Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc