Találkozás Lőrincz L. Lászlóval – beszámoló

Milyen kapcsolat fedezhető fel a szibériai sámán és a szaloncukor elkészítése között? Erről és sok más ehhez hasonló igen izgalmas sztoriból kaphattunk ízelítőt Lőrincz L. Lászlótól a teltházas Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárban.

Találkozás Lőrincz L. Lászlóval – beszámoló

– Klikk a nagyobb mérethez! –

A kitűnő hangulatot az író szórakoztató és vicces történetei teremtették meg, így jó párszor tört ki közönségéből az önfeledt nevetés. Az író-olvasó találkozó a fiatalabb és idősebb olvasókat egyaránt vonzotta, és a magasba emelt kezek számából az a következtetés vonható le, hogy a legtöbben olvastak már Lawrence köteteket.

Az ilyen jellegű események általános menetrendje szerint az író beszél az életéről, a műveiről, majd lehetőséget ad a hallgatóságának a kérdések feltevésére és a program végének lezárásaként dedikálás következik. A mi esetünkben is így történt. Megtudhattuk, hogy a kaposvári Cukor- és Édesipari Technikumban folytatott tanulmányainak lezárásaként, az író vizsgatétele a töpörtyűs pogácsa elkészítése volt, amiből végül kimaradt a só, így csak négyes lett az osztályzat.

Hallottunk arról, hogy Karl May művei mekkora hatással voltak rá, aminek következtében jutott arra az elhatározásra, hogy keleti nyelvet kell tanulni ahhoz, hogy a sivatagban, a tevekaravánunkkal és persze a rablókkal szemközt ne csak magyarul tudjuk majd mondani, hogy „Fel a kezekkel!”

Teltházas előadás a VárkonyibanTeltházas előadás a Várkonyiban

Betekintést nyertünk egy padláson eltöltött szolnoki nyári gyakorlatba, a zöld turbános Germanus Gyula végig állt arab nyelvóráiba, Németh Gyula kurzusán feladott német nyelven, gót betűkkel íródott török nyelvkönyvének történetébe és a Belső-ázsiai Intézetben Ligeti Lajos tanár úrral töltött mongol nyelvórákba.

Végül, hogy az irodalomról is essen néhány szó, Lőrincz L. László elmondta, hogy ő személy szerint a könyvírást egy olyan szakmának tartja, amiben a tehetség ötvöződik a legjobb tanítómesterrel, a világirodalom minél nagyobb mennyiségben történő olvasásával.

Írta: Csuka Dalma
Fotózta: Földesi Mihály


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc