Szerencse fel!

Szerző:
Cím: Szerencse fel!
Alcim: 75 éves a Komlói Bányász Fúvószenekar
Kiadó: Szarka Elemér
Kiadás ideje: [2011]
Kiadás helye: [Komló]

item-thumbnail

A Baranya megyei fúvószenekari életben a három kiváló pécsi felnőtt zenekar – a „szenes”, a „vasutas” és az „urán” – mellett kiemelkedő helyet foglal el az 1936-ban alapított Komlói Bányász Fúvószenekar, melynek történetéről a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtárának egykori vezetője, Szabóné Nádor Anna írt könyvet az 50 éves jubileum alkalmából 1986-ban, míg a mostani ajánlónkban szereplő „Szerencse fel! 75 éves a Komlói Bányász Fúvószenekar” című CD-t a baranyai és az országos fúvószenekari mozgalom jeles alakja, Dr. Várnai Ferenc állította össze 2011-ben, a Magyar Rádió Pécsi Stúdiójában található archív felvételekből és a zenekar akkor készített felvételeiből.

Az együttes alapító karnagya Szederkényi Ádám volt, aki 30 éven vezette az együttest, akit Molnár Nándor, Bornemissza Géza, Ormándlaky Péter, majd 1981-től Szabó Ferenc követett, akinek vezetésével az együttes 1985-ben elnyerte a Koncert Fúvószenekar minősítést. A későbbiekben Németh Tamás, Gyurkó István, Altorjai József karmesterek követték, a zenekar örökös segédkarnagya Ambach Ádám volt, jelenleg pedig Keserű Árpád vezeti a megfiatalított és már „csak” nevében bányász zenekart.

A 23 tracket tartalmazó, mintegy 72 percnyi lemezről – mely a zenekar működésének legfőbb irányait átöleli, szinte a teljesség igényét is fölvállalva – mi most hat felvételt ajánlunk meghallgatásra, hozzátéve, hogy a „kimaradók” között is olyan kuriózumok vannak, mint Mosonyi Mihály: Gyászhangok Széchenyi István halálára című művének, vagy Händel Vízizenéjének részlete, Várnai Ferenc baranyai népdalok nyomán írt Népdalrondóját, vagy egy válogatás az ABBA együttes dallamaiból. Elsőként a lemez címadását kezdősorával is inspiráló Bányász himnuszt halljuk a Keserű Árpád vezényelte mai zenekar előadásában, majd az alapító karnagy Szederkényi Ádám „Persztik induló” című művét vezényli az örökös segédkarnagy, Ambach Ádám egy zajos sikerű koncertfelvételen. Ezután a német fúvószenekari hagyományokból kaphatunk ízelítőt a Molnár Nándor által vezényelt Lendülettel című ismeretlen szerzőtől származó indulóval. Végezetül a zenekar fénykorát jelentő Szabó Ferenc által vezetett korszakból hallunk három felvételt: elsőként Peter Gyöngyvirág mazurkáját, melynek szólóját is Szabó Ferenc játssza xilofonon, majd Rimszkij–Korszakov Harsonaversenyének első tételét halljuk a Pécsi Szimfonikusok fiatalon elhunyt kiváló művészének, Bencze Zsoltnak szólójával, míg hangzó ajánlónkat Gershwin Kék rapszódiájának részlete zárja, melyben a világhírű pécsi születésű zongoraművész, Jandó Jenő volt az 1986-ban félévszázados jubileumát ünneplő Komlói Bányász Fúvószenekarnak a partnere, akiknek lemezét jó szívvel ajánlom Zeneműtárunkban való meghallgatásra nemcsak a fúvószenekari muzsikát kedvelő Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

Kovács Attila

Bányászhimnusz – vezényel: Keserű Árpád 1p45

Szederkényi Ádám: Persztik induló – vezényel: Ambach Ádám 3p26

Ismeretlen szerző: Lendülettel induló – vezényel: Molnár Nándor 2p29

Peter: Gyöngyvirág mazurka – vezényel és xilofonozik: Szabó Ferenc 2p31

Rimszkij–Korszakov: Harsonaverseny I. tétel – Bencze Zsolt-harsona, vezényel: Szabó Ferenc 2p32

Gershwin: Kék rapszódia – részlet – Jandó Jenő – zongora, vezényel: Szabó Ferenc 5p07
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc