Sajtó: A gyermekkönyvtár, az valami más világ

Természetesen, ha gyermekkönyvtárról beszélünk, akkor nem szükséges semmi különlegességről fantáziaképeket szövögetni. Mégis, egy fiataloknak szóló könyvgyűjteményhez másfajta szakértelem szükséges, mint a felnőtteket megcélzóban elvárható lenne. Szerencsére, a Csorba Győző Könyvtár negyedik emeletén, a személyzet ezt tökéletesen tudja.

Mintegy harmincezer kötet. Ennyi az állomány nagysága, ha csupán a rideg számokról szeretnénk beszámolni. De ami a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Csorba Győző Könyvtárának Körbirodalom Gyermekkönyvtárában várja az érdeklődőket, az természetesen eltér a szokványostól.

– Ide a legfiatalabb korosztálytól a felnőttekig bárki betérhet – árulta el Villányi Rózsa, a részleg felelős vezetője. – Hiszen csoportokkal akár már a nagyobb óvodások is megjelenhetnek. Aztán ott van a kisebb iskolások rétege, meg a cseperedők, ők egyedül, néha párban is bemerészkedhetnek hozzánk. A dolog érdekességét az adja, hogy ide a nagyok szintén feljöhetnek. Mert a gyermekeiknek, illetve maguknak is kereshetnek irodalmat.

– A kicsinyeknek szóló kötetek titkainak ismerői számára az élet csupa vidámság, boldogság lehet, a mesék birodalmában!
– Azért ez csak árnyalt részigazság. Ami tény, mi magunk, a három kolléganőmmel közösen, mindannyian rendszeresen olvasunk meséket. Ez egyrészt kellemes dolog, másrészt viszont, ha egy lurkó többet ért a témához, mint mi, az tekintélyromboló dolog lehet. Ami nehezen bocsátható meg. Ezért aztán igyekszünk tartani a lépést az ifjúsággal.

Teljes cikk: Pécsi Riport


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc