Sajtó: A szavak ördögi köre Herta Müllerrel

„Herta Müller: A szavak ördögi köre” című tárlata a Geothe Intézet közreműködésével kerülhetett a baranyai megyeszékhelyre, a helyi szellemi élet egyik meghatározó helyszínére. Ahol hétfőn délután,dr. Szendi Zoltán mondott bevezetőt, mielőtt az egybegyűltek megtekinthették volna a tablókat.

Azonban előtte dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka, a könyvtár vezetője is köszöntötte a megjelenteket, a jeles alkalom okán. Szerencsére kíváncsiskodókból nem volt hiány. Szép számmal jöttek el az irodalom értői, elkötelezettjei, vélhetően a most bemutatott művész rajongói.

A méltatás végeztével a teljes életutat végig követhették az olvasás szerelmesei. A születéstől a fiatalkoron keresztül, a kommunista diktatúra borzalmaiig, sok-sok érdekességet lehetett megtudni a híres szerzőről. Akit egykoron szerettek volna ügynökként is beszervezni, bár az a kezdeményezés sikertelennek bizonyult. Ennek ellenére, a közvetlen környezete hosszú-hosszú ideig gyanakvással tekintett Müllerre, aki szerint mindaz rosszabb volt, mintha beadta volna derekát, egy titkosszolgálatnak.

herta_muller_tarlat

A látnivalók Herta Müller családjának tulajdonában lévő dokumentumokat, fényképeket is tartalmaznak, arra alapul az egész dolog. Emellett megtekintetők, meghallgathatók olyan televíziós interjúk, amik az írónő Romániában, a Német Szövetségi Köztársaságban (NSZK), illetve később, a már egyesült Németországban töltött éveiről adnak számot.

Magyarra is lefordították

Herta Müller írónő könyvei közül néhány magyarul is olvasható. Közülük mindenképpen említésre érdemes a Lélegzethinta, a Fácán az ember, semmi több, A róka volt a vadász, valamint Szívjószág című, amik egyébként a helyi könyvtárból ki is kölcsönözhetőek. De német nyelven szintén akadnak hozzáférhető kötetek, ugyanúgy a pécsi intézmény gyűjteményében. Szóval, ha valaki többet szeretne megtudni egy díjazott írónőről, akkor itt a remek alakalom az elmélyülésre. Egészen az év februárjának 7-ik napjáig, a nyitva tartási időben, az Universitas utcában.

Teljes cikk: Pécsi Riport


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc