Rákász Gergely: Egy koncert kékben

Szerző: Rákász Gergely
Cím: Egy koncert kékben
Alcim: Gershwin, Ravel, Strauss
Kiadó: Szerzői kiadás
Kiadás ideje: 2010
Kiadás helye:

item-thumbnail

Magyarország egyik leginnovatívabb orgonaművésze, a még mindig csak 35 éves Rákász Gergely, épp 20 éve, 15 évesen adta első orgonahangversenyét, melyek sorát már iskolás évei alatt országszerte olyan széles körben folytatta, hogy ő lett az „Ország legfiatalabb koncertorgonistája”.

Több neves hazai és külföldi orgonaművésznél képezte magát – többek között az Egyesült Államokban is koncertezve –, majd az ELTE művész tanári szakán 2000-ben diplomázott. A koncertezés mellett 1998 – 2002 között a Magyar Rádió Intermezzo című a komolyzenét népszerűsítő műsorának szerkesztő-műsorvezetője volt, közben pedig 2000-ben – Bach halálának 250. évfordulója alkalmával – útjára indította a különböző művészeti korszakokat bemutató tematikus hazai turnésorozatát (Romantika Light, Barokk Light, Mozart & Gershwin, stb.), melyek közül néhány helyet kapott immár több mint féltucat CD és DVD felvétele között. (Barokk Light, Verdissimo, Encore, Mozart & Gershwin, Karácsony és orgona, Egy koncert kékben, Organ Magic)

Rákász Gergely orgonajátéka élőben és lemezfelvételen is olyan virtuóz, ami lehetővé teszi, hogy ne csak a hagyományos orgonairodalmat, hanem népszerű szimfonikus zenekari művek átiratait is az eredeti műveket maximálisan megközelítő színvonalon eljátssza. Mindemellett rádiós tapasztalatait felhasználva, immár másfél évtizede lebilincselően izgalmas zenetörténeti ismertetőket fűz a művek mellé. Mindezekből ad reprezentatív válogatást a 2010-ben megjelent Egy koncert kékben című multimédiás DVD, amelyen olyan örökzöldeket hallhatunk-láthatunk szinte világ körüli utazást téve Rákász Gergely előadásában – többek között Papp Norbert grafikusművész, a Győri Nemzeti Színház színészei és a Győri Balett táncosai, Kovács Róbert operatőr segítségével – mint a cseh Dvořák Új világ szimfóniájának Largóját, az angol Edward Elgar Parádé és pompáját, a norvég Grieg I. Peer Gynt szvitjét, az amerikai Gershwin Kék rapszódiáját, a francia Ravel Boleróját és az osztrák ifjabb Johann Strauss Kék Duna keringőjét.

A Pécsett már többször is hatalmas sikerrel szerepelt, legutóbb a Kodály Központban részben épp ennek a lemeznek anyagát is bemutató Rákász Gergelytől most két általa a Youtube-ra feltett klippel ajánljuk „Egy koncert kékben” című, könyvtárunk által újonnan beszerzett DVD-jét: Elgar Parádé és pompájával és Ravel Bolerójával.

Kovács Attila
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc