Pannon-évadkezdés, dzsessz, Zrínyi rockopera, Zorán és Bordalgála a szeptemberi pécsi zenei kínálatban

Szeptember 1-jén, Pécs Város Napján regisztrációhoz kötött ingyenes díszhangversenyt adnak a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központban. A hétfőn este 7-kor kezdődő koncert műsorában Pécshez több szállal kötődő, napjainkban újra felfedezett zeneszerzők műveit hallhatja a közönség. „Nyitányként” az idén 120 éve, Bátaszéken született, zenei tanulmányait Pécsett kezdő, s első zeneműveit is itt bemutató, az 1959-es Ben Hur-film hangszerelőjeként Rózsa Miklóssal társ-Oscar-díjat kapott, Zádor Jenő (1894-1977) 1929-ben komponált Változatok egy magyar népdalra című műve hangzik fel, melyet a Pécsi Zenekedvelők Egyesületének Zenekara 1935-ben, megalakulásának 40 éves jubileumi hangversenyén adott elő Pécsett, Várhalmi Oszkár vezényletével, míg most a tavaly diplomázott pécsi születésű Erdélyi Dániel lesz a karmester. A műsorban ezután Dohnányi Ernő (1877-1960) 1902-ben csellóra és zenekarra komponált Koncertdarabja hangzik fel, melynek szólistája az est dirigensének édesanyja, Janzsó Ildikó lesz, aki a Pannon Filharmonikusok szólócsellistája is egyben. A koncert zárásaként pedig a Pécset a „zene városának”, és „ősi kultúrvárosnak” nevező és itt 10 (!) zongora és egy karmesteri koncertet is adó Dohnányi Ernő Ruralia hungarica című műve hangzik fel, melyet épp 90 éve, 1924. szeptember 24-én ősbemutatóként (!) itt, Pécsett adott elő, a Nemzeti Színházban, maga a világhírű zongoristaként számon tartott komponista, akinek munkásságát a II. világháborút követő fél évszázadban méltatlanul mellőzte a magyar zenei élet. Mi most két különleges felvételt ajánlunk Tisztelt Olvasóink figyelmébe: az elsőn maga Dohnányi és egyik híres tanítványa Edward Kilényi játssza a Ruralia zongoraváltozatának két részletét, egymás után felváltva, majd a Lehel György vezényelte Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus zenekara azt a tételt, melynek második témája az egykori Pécsi Rádió Dél-Dunántúli Krónika-szignálja lett, Dr. Nádor Tamás zenei szerkesztő elődöm-kollégám a maga idejében bátornak számító választása révén.

A ZSÖK Metronóm Jazz Klubjának idei nagy sikerű nyári Pirogránit Jazz Udvar koncertsorozata – melyben többek között a német Michael Schiefel Platypus Trióját, Pátkai Rozina Kvintettjét, valamint Tóth Viktor szaxofonos a német rapperrel, Simple Onenal kiálló kvartettjét halhattuk – szeptember 4-én este 8-kor tartja záró rendezvényét – rossz idő esetén az E 78-ban –, melyen a Jazz + Az és a Cotton Club Singers egykori énekes sztárja Kozma Orsi lép fel, s Cseke Gábor billentyűs, Hárs Viktor basszusgitáros és Pusztai Csaba dobos alkotta Kvartettjével a nemrég megjelent Soulprints, 2014 (Léleklenyomatok, 2014) című új lemezüket mutatják be, melyről mi most a Now and Then (Most és akkor) című Cseke Gábor – Hárs Viktor dal hivatalos klipjét ajánljuk Olvasóinknak.

2009 szeptemberében a szigetvári várban volt az ősbemutatója Moravetz Levente – Balásy Szabolcs – Horváth Krisztián – Papp Zoltán „Zrínyi 1566” című rockoperájának, mely immár hatodik évadjába lépve is nagy sikert arat országszerte, s ezúttal szeptember 6-án este fél 8-tól ismét látható-hallható lesz Pécsett, a Szabadtéri Színpadon, Sasvári Sándorral, Feke Pállal, Csengeri Attilával, Vermes Tímeával és Dévényi Ildikóval a főbb szerepekben. Mi most Sasvári Attila és Vermes Tímea duettjét ajánljuk lírai hangulati előzetesként a mű ősbemutatójából.

Szeptember 11-én este 7-kor kerül sor a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok hivatalos évadnyitó hangversenyére, melynek csaknem két órás programjának első felében Aram Hacsaturján (1903-1978), az örmény zene nagy mestere szerepel két sláger művével. Elsőként az 1950-es évek közepén komponált Spartacus című balett – nálunk a ’70-es közepén játszott Onedin család című angol tévésorozat főcímzenéjeként széles körben ismertté lett – Adagióját (Spartacus és Phrigia szerelmi kettősét) hallhatjuk, majd az 1940-ben David Ojsztrahnak ajánlott és az általa írott kadenciával komponált Hegedűversenyt hallhatjuk Bogányi Tibor vezetőkarmester vezényletével, a szólista a jelenleg Pécsett tanító világhírű magyar hegedűművész, Baráti Kristóf lesz, aki legutóbb 2008-ban a Robert Houlihan vezényelte szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekarral adta elő Hacsaturján remekét egy POTE Aulabeli filharmóniai koncert keretében, ahol az Adagio is elhangzott a Spartacus több más részlete mellett. A koncert második felében Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára hangzik fel Palerdi Andrással a címszerepben, Judit szerepét pedig az a Komlósi Ildikó énekli, aki 1993-ban Pécsett, Howard Williams színházi, operai búcsúhangversenyén volt Kováts Kolos partnere, s a pécsi zenekar teljesítményével maximálisan megelégedve több nemzetközi szereplésre is beajánlotta és meghívta a pécsi együttest, többek között a Porgy és Bess-turnéra és a II. János Pál pápa előtti fellépésre is. A koncertet mi most egy reprezentatív youtube-összeállítással ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe. Elsőként a Spartacus Adagióját a Royal Filharmonikusok lemezéről halljuk Hacsaturján vezényletével, majd Hegedűversenyének lassú tételét Baráti Kristóf egyik 2009-es koncertfelvételéről halljuk, ezután pedig David Ojsztrah és a Moszkvai Rádiózenekar legendás felvételét vezényli Aram Hacsaturján.

Ezt követően Bartók Kékszakállújának duettjét Komlósi Ildikó és Palerdi András 2009-es, Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok élén vezényelt koncertjéről halljuk, majd a Fischer Iván vezényelte Amszterdami Concergebouw zenekar 2010-es koncertjéről halljuk a teljes Kékszakállút, melyen Komlósi Ildikó „címszereplő partnere” Szabó Bálint volt.

Hatalmas sikerű, teltházas január végi koncertje után ismét Pécsett lép közönség elé napjaink egyik legnagyobb magyar könnyűzenei gitáros-énekes művésze, Zorán. A Kodály Központban szeptember 16-án este 7-kor kezdődő koncerten az akkor már hallott kiváló muzsikusokból álló csapat, többek között az ütős Horváth Kornél, a basszusgitáros Lattmann Béla és a gitáros Sipeki Zoltán, valamint állandó vokáltriója működik közre, nagyszerű zenei hangulattal segítve a kiváló pop-trubadúr többnyire testvére, Dusán versszövegeire építő gondolat- és érzésátadását, melyből mi most a „Ballada a mamákról” című Presser – Dusán dalt idézzük egy korábbi Zorán-koncertről.

Bár a szeptember 13-tól 21-ig tartó, a Szent István tér köré szerveződő Ars Sacra fesztivál és az idén Pécsi Napok és Karnevál Weekend névre keresztelt korábbi Örökség Fesztivál, melynek ezúttal Pécs belvárosa ad otthont, a Sétatértől, a Széchenyi téren át a Király utcáig szeptember 11-től 21-ig tartó programjaiban is megtalálhatóak sokféle zenei műfaj kínálatai, mi mégis az ezeket követő XVIII. Európai Bordalfesztivált ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe szeptemberi zenei programajánlónk végén. Nem utolsó sorban azért, mert ennek a dr. Lakner Tamás művészeti vezető által megtervezett és szervezett programnak színvonala immár két évtizede nemcsak a város és régiónk, de Magyarország határain is túlmutató minőséget képvisel. A Kodály Központban szeptember 27-én este 7 órakor kezdődő Bordalgála hangulatát mi most egy a tavalyi bordalfesztiválra szóló invitálásként két évvel ezelőtt készített összeállítással igyekszünk előlegezni.

Fotó: Internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc