Montres Breguet and Concours de Genčve present

Szerző: István Várdai
Cím: [Montres Breguet and Concours de Genčve present]
Alcim:
Kiadó: Nascor
Kiadás ideje: 2009
Kiadás helye: [Switzerland]

item-thumbnail

Mostani ajánlónkban napjaink egyik nemzetközileg is az élmezőny legjobbjai között jegyzett sztárcsellistájának, az 1985-ben Pécsett született Várdai Istvánnak 2009-ben Genfben készített lemezét ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe, melyet az előző évi, 2008-as Genfi versenyen elért győzelme jutalmaként kapott meg lehetőségként a kiváló gordonkaművész.

A muzsikuscsaládban született Várdai István – akinek azonos nevű édesapja neves kóruskarnagy, édesanyja Huszics Ibolya pedig zongorakísérő és -tanár – Mátrai Máriánál kezdett csellózni a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában, s már 11 évesen országos versenyt nyert, mely után Mező László felvette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tehetségek osztályába.

A 2005-től a bécsi zeneakadémián – a Trio Hernádi tagjaként Pécsett is járt – Reinhardt Latzkonál tanulmányait folytató kiváló ifjú muzsikus fantasztikus fejlődését mutatja, hogy 2003-ban megnyerte az ausztriai Brahms-versenyt, 2004-ben a 39. budapesti nemzetközi versenyt, 2002-től háromszor a David Popper Nemzetközi gordonkaversenyt, 2007-ben – 50 év után első magyar „dobogósként” (!) – harmadik lett a Moszkvai Csajkovszkij versenyen, majd 2008-ban első magyar szólistaként megnyerte a Genfi Nemzetközi Versenyt, annak közönség- és Pierre Fournier különdíjával együtt, továbbá a Coup de coeur Breuget díját is, mely a koncertlehetőségek mellett a most ajánlott CD elkészítésével is együtt járt.

A lemezen Várdai István három 20. századi csellista remekművet játszik. Elsőként egy zenekari művet, Sir Edward Elgar (1857-1934) 1919-ben komponált e-moll gordonkaversenyét, melyben a Genfi Kamarazenekar működik közre, Simon Gaudenz vezetésével – ezt a varázslatos szépségű művet egyébként 2009-ben Pécsett a POTE Aulában is hallhattuk Várdai Istvánnal és az angol Howard Griffith vezényletével a Pannon Filharmonikusok élén – s a lemezfelvétel nemcsak virtuozitásával, de csellóhangjának szinte a legendás Pablo Casals (1876-1973) puha, meleg tónusát megidéző színeivel is elvarázsolja a hallgatót.

A lemez ezt követő két felvételében az a Fülei Balázs zongoraművész a partnere Várdai Istvánnak, aki a 2007-es moszkvai versenyen a legjobb zongorakísérő díját is elnyerte. Elsőként a cseh -morva zene legnagyobb mestere, Leoš Janáček (1854-1928) Pohádka (Mese) című 1909-ben komponált 3 tételes művét adják elő, majd az orosz Szergej Prokofjev (1891-1953) 1949-ben komponált Cselló-zongora szonátáját, melyet még tizenéves korában Pécsett is eljátszott Várdai István a Liszt Teremben, akkor Fodor Gabriella volt a zongorista.

Hangzó illusztrációként Elgar gordonkaversenyének Allegro tempójelzésű 4. tételét és Janáček művéből is a záró Allegrót ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe, Várdai István Zeneműtárunkban meghallgatható 2009-es genfi CD-jéről.

Elgar: e-moll gordonkaverseny: 4. Allegro 12p55mp
Várdai István-cselló, Genfi Kamarazenekar: Simon Gaudenz

Janáček: Pohádka: 3. Allegro 2p43mp
Várdai István-cselló, Fülei Balázs-zongora

Kovács AttilaKorábbi hírek
Későbbi hírek

© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc