Mit csinál a Mikulás, ha senki se látja?

 Ugye, ugye … ezen nem is szoktunk oly sokat merengeni, pedig valamit nyilván a Mikulás is csinál a hétköznapok hosszú sorában. Erre a kérdésre kerestük a választ Agócs Írisz illusztrátor hölggyel és az I. Gyermekkönyv Napok programján résztvevő gyerekekkel.

Mit csinál a Mikulás, ha senki se látja?

– Klikk a nagyobb mérethez! –

Annyit mindenki tud a Mikulásról, hogy az Északi-sarkon él, piros a ruhája és egyetlen egy napot dolgozik az évben, de akkor mindent megtesz azért, hogy a kisgyermekek kívánságát teljesíthesse. Azt is nagy magabiztossággal kijelenthetjük, hogy az idős úr vonatkozásában a Hány éves? kérdés nem állja meg a helyét, mert hát Ő végtelen éves, hiszen amíg kisgyermekek vannak a világon, akiknek a kiscsizmájába ajándékot kell rejteni minden év decemberében, addig a Mikulás élni fog. A pufókos testalkatából arra következtetünk, hogy nagyon szeretheti az édességet és az ajándékozás előtt szegény kénytelen tesztelni a csokoládékat, nehogy véletlenül egy nem megfelelő ízű és minőségű tábla kerüljön a csomagokba. Igazán sajnálhatjuk őt, szegény Mikulás, milyen áldozatot hoz értünk.

IMG_1125

De ha mindezt már tudjuk róla, akkor találjuk ki, hogy mit csinálhat az év többi napján, hisz neki csomó ideje van minden másra. A gyermekek képzelőtehetsége végtelennek bizonyult, de Agócs Írisz kitűnően állta a felvetések áradatát és szélsebesen rajzolta a Mikulás hétköznapjait, flipchart táblájának lapjaira. Másodpercek alatt elevenedett meg a gyerekek által felvázolt kép. Az illusztrátor hölgy keze és tehetsége nyomán megelevenedett a Mikulás egy jó könyv olvasása közben, fogmosás közben, biciklizés közben, kutyaetetés, macskaidomítás és horgászás közben. De láthattuk szörfözni, jégkorcsolyázni, futni és piros csíkos fürdőnadrágban úszni, valamint Rudolf nevű piros orrú rénszarvasának hátán lovagolni. Biztosak vagyunk benne, hogy Ő is a szívéhez legkedvesebb plüssmackót ölelgetve tud csak esténként álomra szenderülni, és hogy neki is kockás kispárnája van. Öltözködés közben rajtakaptuk, hogy csíkos a zoknija és nadrágtartója van. Magától értetődő, hogy szeret televíziót nézni, különösen a tigrises műsorokat és miközben a távirányítón kapcsolgat, előszeretettel csipszet majszol. Pihenésképpen a manókkal társasjátékot játszik, egy nagy bögre meleg kakaót kortyol és még a rénszarvasát is megmosdatja.

IMG_1122

A program végén a rajzokat hazavihették a gyerekek, illetve minden résztvevő kapott egy Agócs Írisz által rajzolt képeslapot, amelyen Írisz saját elképzelését láthatjuk a Mikulás hétköznapi tevékenységei közben, mint például: ugrókötelezés közben, korcsolyázás közben vagy csokoládé evés közben. A közös rajzolás végén meleg teát és kekszet kaptak a gyerekek, illetve lehetőség volt az egyéni rajzok elkészítésére is.

Írta: Csuka Dalma
Fotó: Földesi Mihály


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc