Könyv a Pécsi Püspöki Könyvtár történetéről

Szerző: Schmelczer-Pohánka Éva
Cím: A Pécsi Püspöki Könyvtár története (1774-1945)
Alcim:
Kiadó: PTE Egyetemi Könyvtár
Kiadás ideje: 2013
Kiadás helye: Pécs

item-thumbnail

A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Konferenciatermében március 7-én mutatták be Dr. Schmelczer-Pohánka Éva, a PTE Egyetemi Könyvtár Történeti Gyűjtemények osztályvezetőjének „A Pécsi Püspöki Könyvtár Története (1774-1945)” című könyvét.

Klimo Könyvtárral először 2002 augusztusában ismerkedtem meg kolléganőm, Csóka-Jaksa Helga jóvoltából, aki mint új munkatársat, körbevezetett. Feladatkörömhöz tartozott a szaktájékoztatás, könyvtár gondozása az idegenvezetés. 2004-ben határoztam el, hogy megírom a könyvtár történetét” – mondta el Dr. Schmelczer-Pohánka Éva, aki már egyetemi évei alatt is különös figyelemmel volt a régi könyvek iránt.

A PTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója, Fischerné Dárdai Ágnes professzorasszony a bemutató alkalmával elmondta: “A Klimo Könyvtár mindig különleges helyet és értéket képviselt.” Dr. Udvardy György megyés püspök elgondolkoztatónak tartja a kötetet.“ Azt gondolom, hogy a pécsi egyetemi könyvtár nélkül az egyetem elképzelhetetlen. A pécsi egyetem pedig nem jöhetett volna létre a püspökség nélkül”– nyilatkozta a PTE rektorhelyettese, Dr. Zeller Gyula.

“Azt gondolom, hogy többféle célra használható ez a munka: lehet kézikönyv, adattár, oktatási segédanyag, akár könyvtárszakos hallgatók számára hasznos kiadvány, sőt, nem utolsó sorban további kutatások kiindulópontja is – akár Klimó püspök magánlevelezése, akár a könyvek egykori tulajdonosainak bejegyzései, akár a könyvtár köteteiben felejtett cédulák kapcsán.” – jelentette ki dr. Jankovits László, a PTE BTK dékán-helyettese.

A kötetben a kezdetektől egészen napjainkig olvashatunk többek között arról, hogy a Klimo Könyvtár az első nagy nyilvános könyvtár volt Magyarországon, megtudhatjuk, hogy kik is voltak a híres felhasználói, emellett érdekes anekdoták is színesítik a könyvet.

Írta: Földesi Mihály



Korábbi hírek
Későbbi hírek

© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc