Interaktív opera-mesék az Operaházból

A műfaj népszerűsítését tűzte ki célul az Opera-mesék elnevezésű program, amelyben pécsi operaénekesek előadásában híres darabokból csendültek fel részletek, ezzel is megpróbálva bevonni a kisgyermekeket és a felnőtteket az opera szeretetébe.

Interaktív opera-mesék az Operaházból

– Klikk a nagyobb mérethez! –

Elsöprő intenzitással szeretnek, bonyolítják egyre-másra a cselekmény szálait, aztán a végén kicsit még bele is halnak mindebbe – vagy nem… :az énekesek is és jobb esetben mi, a hallgatóság is. De közben mindvégig érzelmekkel telve énekelnek és énekelnek.

Hábetler András operaénekes és operarendező kommentálta az eseményeket. A szenzációs mindebben az, hogy a budapesti Magyar Állami Operaház tetejéről, röviddel előadásának vége után még Papageno jelmezében tudott a Tudásközpont vetítővásznán felbukkanni. Talán jobban nem is tudna találkozni egy méltatlanul háttérbe szorult több száz éves műfaj a mai modern XXI. századi technikával, mert Hábetler úr a Skype adta lehetőségeket kihasználva tudott azonos időben, azonban eltérő térben a hallgatóságával együtt lenni.

A program az „operák operájának” is nevezett Don Giovanni részletével kezdődött, amely Bognár Szabolcs operaénekes bariton hangján szólalt meg. Ezt követően az említett műből a Pezsgő ária dallamai csendültek fel Breinich Beáta magasba törő szoprán hangján. Harmadikként pedig bemutatkozott Nagy Johanna is, Rosina áriájában. A részleteket élőben, zongorán kísérte Horváth Judit, a Pécsi Nemzeti Színház korrepetitora. Hogy a közönséget is még inkább bevonják, egy önként vállalkozó statiszta úriember lehetőséget kapott, hogy Zerlina áriájában egy felszarvazott férj szerepébe bújhasson. Ezt követően egy nagyot ugrottunk az időben, és amíg a Bognár Szabolcs által megtestesített Valentin az Istenhez fohászkodott a Faustban, addig a vetítővásznon megjelent az Operaház feletti égbolt vöröslően fénylő felhős képe. Következett A sevillai borbély, s a kommentátor úr Rossini szobra felé fordította a tetőn a webkamerát, így idézve meg a szerzőt. Felelevenítődött még Puccini Lauretta áriája és Mozart Varázsfuvolájának dallamai. Ráadásnak pedig hallhattunk ízelítőt a My Fair Lady-ből, A cigánybáróból a közönséget megnevettető minden hájjal megkent sertéskereskedőről, Zsupánról és a Csárdáskirálynőből.

IMG_5300

Nálam elérték a kitűzött célt és ez után az élmény után csak egyet mondhatok: tessék kérem operába járni, mert ez egy olyan csodálatos, elvarázsoló dolog, több műfajt ötvöző élmény, amit más művészeti ágak által nem nagyon van lehetőségünk megélni.

Írta: Csuka Dalma
Fotózta: Földesi Mihály


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc