Augusztusi zenei programajánló bazilikai orgona- és Zsolnay-s dzsesszkoncertekkel, térzenékkel

Az augusztusi pécsi zenei programajánlót a Filharmónia Nyári Orgonapont sorozatának bazilikai hangversenyei és a Zsolnay Negyed Pirogránit udvarának dzsessz- és könnyűzenei koncertjei, valamint a Bóbita Bábszínház melletti szabadtéri színpadon vasárnaponként hallható fúvószenekari térzenei koncertek alkotják.

Augusztus 1-jén, pénteken a Filharmónia Orgonapont sorozatának keretében Fiedler Magdolna ad koncertet este 8 órától a Pécsi Bazilikában „Korálok és fantáziák” címmel, melyet néhány internetes újság Korlátok és fantáziák címmel jelentetett meg. Ez az aprónak tűnő „baki” azért is kínos és sajnálatos, mert a szülővárosa, Veszprém után jelenleg a budapesti Járdányi Pál zeneiskolában tanító kiváló orgonaművésznő épp Johann Sebastian Bach koráljaiból írta doktori értekezését, s mostani pécsi koncertjén is játszik majd ezekből, egy-egy Bach és Saint-Saëns fantázia, valamint Vierne Katedrálisok és Dubois Pásztordallam című művei mellett.

Augusztus 2-án este 8-kor a ZSÖK Pirogránit udvarában egy hangulatosnak ígérkező olasz dalestre kerül sor, „Parlami d’Amore… avagy beszélj nekem a szerelemről!” címmel. A barokk zenétől a dzsessz és nápolyi dal örökzöldeken át az olasz könnyűzenei slágerekig ívelő programban egy kiváló olasz operaénekest hallhatunk Domenico Menini személyében, akit Denis Biancucci zongoraművész, Daniele Vianello nagybőgős és Luca Bortolozzi ütőhangszeres kísér majd. Mi most egy a művészek által feltett rövid Youtube linkkel ajánljuk a programot.

Augusztus 3-án vasárnap 18 órától a Palotabozsoki Fúvószenekar fellépésével folytatódik a Zsolnay Negyedben, a Bóbita Színpadán a térzenei sorozat, melyhez mi most az együttes tavalyi, 35 éves jubileumi koncertjén készült hangfelvétel Youtube-linkjét ajánljuk figyelmükbe.

Augusztus 8-án, pénteken este 8-kor a Pécsi Bazilikában Somogyi-Tóth Dániel orgona- és Tóth László trombitaművész – már többször elhalasztott – koncertjére kerül sor az Orgonapont sorozatban, melyhez mi most ízelítőként a Debreceni Kodály Filharmonikus Zenekar kiváló karmesterévé lett orgonaművész, Somogyi-Tóth Dániel 2009-es békéscsabai koncertjéről Leon Boëllmann Gótikus szvitjének részleteit ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe.

Augusztus 10-én 18 órától a Zsolnay Negyed térzenei sorozatában a sombereki Schomberger Dorfmusikanten lép közönség elé, s Blum Zoltán vezetésével elsősorban tradicionális német fúvós muzsikát adnak majd elő.

Augusztus 15-én este 8-kor a Pécsi Bazilikában Karasszon Dezső (1952-) orgonaművész ad koncertet a Filharmónia nyári Orgonapont sorozata keretében, s a kiváló orgonaművész előadásában többek között felhangzik majd Gárdonyi Zoltán (1906-1984) Fantázia egy régi magyar dallamra című, 1950-ben írott műve, Bach egyik Jézust dicsőítő partitája és Louis Vierne (1870-1937) francia orgonaművész-zeneszerző Bevezetés és allegrója.

Ugyancsak augusztus 15-én, pénteken, de már este 9-kor és a Zsolnay Negyed Pirogránit Udvarában egy különleges dzsessz és rap formációt hallhat a közönség: az Európát és Amerikát is bejárt kiváló magyar szaxofonos, Tóth Viktor – Orbán György bőgőssel és Hodek Dávid dobossal alkotott – tercettjének vendége a Simple One (Egyszerű ember) néven ismert berlini rapper lesz, akivel egy a hip-hop és groove zenei világán is túlmutató dzsesszes együttzenélés részesei lehetünk, amint azt egy tavalyi berlini fellépésük linkjéről is hallhatjuk.

Az Apaceller József által vezetett Pécsváradi Városi Fúvószenekar fellépésével folytatódik augusztus 17-én 18 órától a Bóbita szabadtéri színpadán a Zsolnay Negyed térzenei sorozata. Mi most a négy évvel ezelőtti pécsváradi leányvásáron készült egyik felvételükkel ajánljuk őket.

Augusztus 22-én eset 8-kor Kapitány Dénes, a Zirci Ciszterci Apátság idén 40 éves orgonaművésze ad különleges orgonakoncertet a Filharmónia Nyári Orgonapont sorozata keretében a Pécsi Bazilikában. A francia barokk Jean Baptiste Lully (1632-1687) és a 20. századi francia orgonavirtuóz, Pierre Cochereau (1924-1984) egy-egy Kapitány Dénes által összeállított szvitje között a Fischer Annie Ösztöndíjas Márton Orsolya hegedűművész közreműködésével Bach hegedűre és continuora írt c-moll szonátáját és Rachmanyinov Vocalisét hallhatja majd a közönség, de Antalffy-Zsíross Dezső (1885-1945) hegedűre és orgonára írt Pastoraleja, valamint Legenda és Festa Bucolica (Falusi ünnep) című orgonadarabjai is felhangzanak majd. Mi most Antalffy-Zsíross Játékos faunok című orgonaművét halljuk Kapitány Dénes öt évvel ezelőtti felvételéről.

Szintén augusztus 22-én pénteken, de már a Zsolnay Negyed Pirogránit udvarában kerül sor 18 órától „Az ének iskolája a Szamárfül Fesztiválon” című programra, melynek keretében a népszerű tévés sorozat második szériájának énekes palántái közül fellép majd a győztes Berki Artúr, valamint Kenedi Veronika, Tóth Kiara és Varga Vivienn, a fiúk közül pedig Dénes Roland, Mata Ricsi és Radics Jani, a tanári kart pedig Szandi képviseli majd ezen az estén.

Másnap, augusztus 23-án, szombaton is izgalmas programokkal folytatódik a ZSÖK Szamárfül Fesztiválja. Délelőtt 10-től a Gingko Téren például a Bélaműhely Könnyűzenekar Karmesterjáték című interaktív zeneterápiás, improvizációs programjára kerül sor, melynek keretében több mint húsz hangszert is kipróbálhatnak a résztvevők, így a többek között a biciklidobot, billentyűzetshakert, kormánytilinkót, valamint a fa- és papírkutyát, s még vezényelhetik is a zenekart.

11 órától a Bóbita Szabadtéri Színpadán a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok, 3-tól 8 éves korig szóló népszerű Csigaház sorozata ezúttal „Hat húron pendülünk” címmel tartja „szamárfüles” programját, melyben Csigabá és Csiganyó, azaz Kiss Szabolcs és Szendrői Zsuzsanna mellett két gitáros, Pétery Tibor és Straub Tamás is közreműködik.

Ugyancsak augusztus 23-án, szombaton, 18 órától a Pirogránit udvarban ad koncertet a Szamárfül Családi Fesztivál keretében a gyerekek körében is rendkívül népszerű Alma együttes, melynek négy „almagerezdje” Buda Gábor – ének, gitár; Szabó Tibor – gitár, bouzouki, tambura; Maroevich Zsolt – brácsa, hegedű; Székely Zoltán – furulya, kaval, szaxofonok ezúttal is szeretettel vár mindenkit.

Augusztus 24-én, vasárnap 18 órától a 2007-ben alakult Schnaps Kapelle Fúvószenekar lép fel a Zsolnay Negyed térzenei sorozatában, s Putler Csaba vezetésével főleg magyarországi német népzenét adnak majd elő, melyből most honlapjukról kínálunk egy kis ízelítőt.

Augusztus 29-én, pénteken este 8-kor a Pesti Ferences Templom orgonaművész házaspárja, Deák László és Kecskés Mónika adnak izgalmas 20. századi francia művekből álló koncertet a Filharmónia nyári Orgonapont sorozatának pécsi zárásaként. Mi most Kecskés Mónika előadásában Liszt Ferenc Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál című művét ajánljuk meghallgatásra.

Augusztus 30-án, szombat este 9 órától egy brazil-magyar dzsesszformáció lép fel a ZSÖK Pirogránit Jazz Udvarában. A brazil zongorista, zeneszerző és multiinstrumentalista, Robson Nogueira triójában a kiváló magyar basszusgitáros, zeneszerző, Vermes Gábor és Tibai Sándor dobos működik közre, s a saját kompozíciókból álló műsorban a jazz, a soul, a funky és természetesen a brazil zenék hatását is felfedezhetjük. Mi most a brazil zongorista egyik korábbi triójának élő felvételével és Vermes Gábor együttesének egyik jazz dalversenyen indult számával igyekszünk némi ízelítőt nyújtani a várható hangulathoz.

Ajánlónk végén a Szabó Ferenc vezette Pécsi Ércbányász Koncert Fúvószenekar a ZSÖK nyári térzenei sorozatát záró, augusztus 31-én, vasárnap 18 órakor kezdődő fellépését ajánljuk Tisztelt Olvasóink figyelmébe, egy 2009-es Zeneparkbeli koncert két Strauss örökzöldjével.

Fotó: Internet

Kovács Attila

Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc