2014. január – Doris Lessing: Az ötödik gyerek

Megkezdtük január 30-án a harmadik évadunkat, Doris Lessing: Az ötödik gyerek című művével nyitottunk. A Nobel-díjas írónő sokat vitatott műve bőven adott alapot egy jó kis vélemény ütköztetésre. Mindenki kiemelte, hogy a megpendített téma nagyon fontos, és ha másért nem is, már ezért  érdemes foglalkozni a regénnyel. Ha egyáltalán helyénvaló jelen esetben regényről beszélni, hisz szépirodalmi értékét szinte minden jelenlévő megkérdőjelezte, inkább egy tényszerű esetleírást kaptunk, mindenfajta magyarázat és mélyebb elemzés nélkül.

Azt sajnos nehéz eldönteni, hogy az alapvetően elhibázott fordítás mennyiben ludas a szöveg poétikai mellékfogásaiban, mindenesetre sokunknak volt hiányérzete. Mert adott egy húsbavágó tematika: egy “normális” és “boldog” családba bepottyan egy kakukktojás (aminek zöld a tartalma…), egy sérült, extrémitásokkal terhelt ötödik gyerek, aki fenekestül felforgatja a viszonyokat, és rombolja szét a családot hosszú évek alatt. De mindezt csak tudjuk inkább, mint átéljük, hiányzik a lélektani ábrázolás, nem derül ki, ki hogy éli meg a lélekpróbáló helyzetet. Nincsenek alternatívák, nincsen megoldáskeresés, nincsen kiélezve a szituáció tulajdonképpen egyik vetülete sem. Pedig számos kérdés felmerül: ki, hol hibázott, ha egyáltalán beszélhetünk erről? Mi a gyerek betegsége, miért nincs ez kimondva, fontos-e ez egyáltalán? Hol a felelősség kérdése? Nem volt más intézet, ahol el lehetett volna helyezni? Lelki vagy genetikai meghatározottságú, hogy sérült gyermeke születik egy párnak? A kisfiú egy szimbólum “csak”, vagy biológiailag jól meghatározható tünet együttest produkál, akkor viszont miért nem ismeri fel senki a betegséget? Még lehetne sorolni…

Végül nagyjából elfogadtuk az írónő álláspontját, miszerint pont az volt a cél, hogy vita alakuljon ki, hogy az emberek beszéljenek róla, támadják a szereplőket, egy olyan eseménysor álljon az olvasó előtt, amiben nincsen jó megoldás, nem lehet jól dönteni. Alapvetően tehát egy kitűnő könyvklub alapanyaggal volt dolgunk.

2014. január – Doris Lessing: Az ötödik gyerek

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc