2014. április – Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és Philip K. Dick: Kizökkent idő

Örültem ezúttal is az együtt töltött másfél órának, a két “kötelező olvasmány” megint csak gondolatébresztő volt inkább, mert a két kötet margóján sorjáztak az elkalandozó gondolatok. A sci-fi műfaja nem mindenkinek vált ínyére, éreztem is némi idegenkedést a műfajjal szemben, de így vagy úgy mindenki megbirkózott legalább az egyikkel. 🙂 Bradbury már-már kultuszregénnyé váló műve, a Fahrenheit 451 mindenkit meggyőzött, ha a történet befejezetlensége nem is tetszett mindannyiunknak, sőt a didaktikusság vádja is elhangzott. 1953-ban jelent meg a regény, de döbbenetesen anakronisztikus víziókat vázol fel: a faltól falig virtuális valóság réme, a média agymosó tevékenysége, az olvasás és a könyv, mint veszélyforrás disztópiája; aki nem gondolkodik, az nem jelent fenyegetést a fennálló rendszerre, mert nem tesz fel kérdéseket. Ma már nem is annyira a televízió (bár még az is), inkább az internet és a számítógépes játékok valóságtorzító, manipulatív hatása aktuális. Innen jutottunk el a mai tizenévesekhez, hogy ők már egy teljesen más világban szocializálódnak, így vagy az elvárásoknak kell megváltozniuk, vagy a motiválás egészen új módjait kell feltalálni, hogy visszavezessük őket az elveszőben lévő értékek egy részéhez.

Philip K. Dick könyve hiányérzetet hagyott maga után: a történet kidolgozatlan, a figurák elnagyoltak, az hogy sci-fivel van dolgunk, csak a könyv utolsó harmadában érezhető, addig hétköznapi és jelentéktelen eseményekről olvashatunk. Amikorra pedig izgalmassá válna a történet, és közelebb jutnánk a rejtélyhez, feltárulhatna előttünk egy okosan megalkotott apokaliptikus világ, a maga sajátos törvényeivel és mozgatórugóival, akkor  a szerző összecsap nekünk egy félig-meddig elfogadható magyarázatot mindarra, amire a főhős ráébredt, és máris kurtán-furcsán elérkezünk az utolsó lapokhoz.

Ennek ellenére véleményem szerint a műfaji elkalandozás mérlege pozitív, mindenképp érdemes máskor is foglalkozni a sci-fi által (jó esetben) teremtett filozófiai- irodalmi alapanyagokkal. Szerintem nem feltétlenül gyengébb irodalmi szöveg egy sci-fi, mert ilyen vélemények is elhangoztak, csak talán meg kell találni a megfelelő szerzőket és műveket. Még kísérletezni fogunk vele a jövőben, remélem.

2014. április – Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és Philip K. Dick: Kizökkent idő

– Klikk a nagyobb mérethez! –


© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc