Karinthy Márton: Ördöggörcs (I-II. köt.)

Szerző: Karinthy Márton
Cím: Ördöggörcs (I-II. köt.)
Alcim:
Kiadó: Ulpius-Ház Könyvkiadó
Kiadás ideje: 2013
Kiadás helye: [Budapest]

item-thumbnail

Karinthy Frigyes nevét Magyarországon mindenki ismeri, s ő az, akinek hatalmas életművéből, ha más nem is, de A tanár úr kérem és az Így írtok, ti című művek széles ismerettel bírnak. Az életéről sokan írtak, ő volt az, aki miatt a Karinthy név magyar hungaricummá vált. A családnak az élettörténete azonban igazán teljessé és hitelessé az unoka által megírt Ördöggörcs – Utazás Karinthyába című regénnyel lett.

Önmagában ez sem kevés írói teljesítmény, ám ebben a könyvben többről van szó. Benne van a XX. század, érzékeltetve annak hangulatát, irodalmi életét, politikáját, láthatjuk e kor ismert szereplőit emberközelben. Karinthy Gábor, az elfelejtett Karinthy fiú és költő sorsát megidézve a regényen végigvonul a megválaszolatlan, s nyugtalanító kérdés: összemoshatók-e a zseni és az őrült definíciói, határai? S az egyén életét mennyire határozza meg az ősök szellemi és genetikai öröksége?

Karinthy Márton nem arra vállalkozott, hogy ezekre a kérdésekre választ adjon, netán kinyilatkozásokat tegyen. Könyve nem filozófiai fejtegetések, hanem elsősorban egy önmagát lenyűgöző őszinteséggel kereső ember története. Talán ezért adták ki újra a már 2003-ban is nagy sikert aratott regényt. Mindenkinek, bárhonnan is jött, egyszer fel kell(ene) nőnie, és szépítés nélkül szembenéznie önmagával, a múltjával, az álmaival. Kegyetlenül nehéz feladat. De hogy nem lehetetlen, arra jó példa Karinthy Márton Ördöggörcs című regénye.

Villányi Rózsa
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc