Emil von Sauer összes felvétele

Szerző:
Cím: Emil von Sauer
Alcim: the Complete Commercial Recordings
Kiadó: Marston
Kiadás ideje: 1998
Kiadás helye: USA

item-thumbnail

Emil von Sauer (1862-1942), mint az egyik leghíresebb Liszt-tanítvány él a zenekedvelők tudatában, holott a Hamburgban született és zongorista tehetségét első tanárától, édesanyjától öröklő virtuóz valójában csak a nagy magyar zeneszerző-zongoraművész utolsó két évében találkozott Liszt Ferenccel. A 15 éves Sauer tanára a Moszkvai konzervatóriumban Nikolaus Rubinstein volt, így mondhatni, hogy művészi pályájára a liszti magyar és az orosz tradíciók hatottak. Az 1880-as évektől haláláig Európa szinte valamennyi jelentős zenei centrumában hatalmas sikerrel szerepelt Sauert az 1930-as évek elején például a kiváló pécsi zongoraművész Sass Dezső (1903-1993) 6 budapesti koncertjén is meghallgatta és ez nagy hatást gyakorolt pályájára. Érdekesség, hogy Sauer élete utolsó 3 évtizedében „csak” 9 ujjal tudott zongorázni, mivel bal keze középső ujját egy betegség miatt nem tudta teljesen kinyújtani, így repertoárját újra kellett ujjrendeznie.

Viszonylag nagy számú kereskedelmi forgalomba került felvétele közül egy 3 CD-ből álló gyűjtemény található a Csorba Győző Könyvtár Zenei Osztályának Fonotékájában, melyeken reprezentatív keresztmetszetet kaphatunk Emil von Sauer briliáns zongorázásáról.

Az elsősorban kiváló Chopin- és Liszt-játékosként számon tartott Emil von Sauer – akit Magyarországon zenei körökben még napjainkban is „Sauer Emilként” emlegetnek – 1923 és 1940 közötti felvételein Chopin impromtuiből, etűdjeiből és keringőiből is hallhatunk néhányat, Liszttől a 12. és 15. rapszódia, a Manók tánca, a Szerelmi álmok, a Desz-dúr consolation és a Ricordanza-etűd is felhangzik, de természetesen a Felix Weingartner vezényelte Párizsi Conservatoire zenekara által kísért Esz-dúr és A-dúr zongoraverseny is, melyeket korábbi orosz kiadású bakelit lemezeken már hallhattak az „átlag-gyűjtők” is.

Az alapvetően a romantikus szerzők muzsikáját kedvelő Sauer 3 CD-s összkiadásán Schubert, Mendelssohn, Strauss, Paganini művek és átiratok mellett Schumann Karneválját teljes egészében is hallhatjuk, de Beethoven Holdfény és Patetikus szonátáinak lassú tételei mellett módunk van összevetni Mozart és Beethoven Török indulóinak előadását is Emil von Sauer játékában, akinek néhány nálunk alig ismert, de ragyogó karakterdarabját is hallhatjuk.

Kovács Attila
© 2011-2017 Csorba Győző Könyvtár Creative Commons Licenc